A Rubik kocka esete a Legóval

Erről is szó volt a Google április 20-án tartott tájékoztatóján, amelyet amúgy Digitális Workshop nevű programjuk kibővítése alkalmából tartottak a Google Ground-on. 

A Google kibővíti Digital Workshop programját a magyar kis- és középvállalkozások támogatására, miközben egyúttal jótékonysági programként gyerekeknek szóló Kódklubot indít, jelentette be Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár Rubik kockával a kezében lépett a pódiumra, és kifejtette, a Google színvilága (a narancssárgán kívül) őt bizony a kockára emlékezteti. Majd elmondta, a most elindult ingyenes képzés segítheti a hátrányos helyzetben lévő fiatal korosztály felzárkóztatását, akik olyan munkakört töltenek majd be, amelyre nem lehet őket felkészíteni, csak készségeiket fejleszteni. Internetáfacsökkenésről, majd ennek kapcsán Brüsszellel való újabb bajusz összeakasztásról is beszélt, de kifejtette, hogy a kormány elkötelezett az országban való gyors internet elérésére minden településen 2018 elejére, és ebben nem ismernek pardont.

Nikoletti Antal államtitkár-helyettes a negyedik ipari forradalom beköszöntéről beszélt, valamint arról, hogy az ipari ágazat aránya a magyarországi GDP-n belül hamarosan 20-ról 23 százalékra nő majd. Valamint megemlítette, hogy a Google és az általa képviselt szakminisztérium - ez a Nemzetgazdasági Minisztérium - iparstratégiai megállapodásra juthat a közeljövőben.

Koleszár Péter a Modern Vállalkozások Programjától hozzátette, a most kibővített KKV-ket érintő programhoz 27 fős tanácsadói hálózatot biztosítanak, Kelemen Csaba (NFM főosztályvezető) pedig elmondta, azért segítik e programot, mert jó lenne, ha nem a terítővel letakart számítógépek országa lennénk. Tőle tudtuk meg azt is, hogy Magyarországon mintegy 3 millió ember soha nem internetezik - ezt szeretné ő lecsökkenteni. Méghozzá annyira, hogy gyakorlatilag a nullával egyenlővé tenni a digitális világban járatlanok számát, amihez hozzátennénk, ez kissé irreális elképzelés.

Jacquelline Fuller, a Google org igazgatója lépett a pódiumra, aki elsősorban azt emelte ki, mennyire fontos cégük számára a jótékonysági tevékenység, főleg úgy, ha ez oly módon történik, hogy digitális téren a felzárkóztatást biztosítják hátrányos helyzetben lévőknek, és egyúttal a rugalmas átállást, illetve munkavállalást segíti. Hozzátette, külön örül annak, hogy Magyarország a nők technikai képzése terén meglehetősen felülreprezentált, azonban jó lenne, ha nemcsak felhasználói oldalról kezelnék a digitális technikát, hanem a kreatív, alkotói oldalon is minél többen lennének nők-férfiak. Végül kifejtette, a Google mindig is elkötelezett volt a leghátrányosabb helyzetűeket elérni és támogatni - és a Magyarországon indított iskolai program - amelyet nevelőotthonokban, gyermekotthonokban valósítanak meg - pont ezt a célt szolgálja.

A hátrányos helyzetben lévő fiatalokat megcélzó Kódklub lényegét magyarázta el Major Zsófia, a Technológiai Oktatásért Alapítvány vezetője, amelyet 3 éve indítottak el, és most ezt bővítettek tovább 10 hetes kurzusok indításával nyolc hazai nevelőotthon bevonásával, ahol a programozás rejtelmeibe vezeti be az ott lakókat 13 képzett oktató és 26 fejlesztő mentor közreműködésével.

Boros Botond, a Google magyarországi marketingvezetője bemutatta a most induló KKV-s programot. Az ingyenes képzés és oktatási anyag a digitális világ adta lehetőségek kihasználásában segítik a vállalkozásokat. Az online platform tavalyi elindulását követően, 2017-ben a program ingyenes előadásokkal és személyes konzultációval bővül az ország több mint 30 városában. Cége kiterjesztette a tavaly elindított, digitális készségek fejlesztését célzó Digital Workshop programját, 2017-ben kifejezetten a magyar kis- és középvállalkozásokat célozzák meg.. Kiderült, annak érdekében, hogy az ingyenes képzés minél több vállalkozást tudjon elérni, a Google közös eseménytervet dolgozott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Modern Vállalkozások Programjával, amelynek elsődleges célja a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások digitális felkészültségének elősegítése. A tervezett program szerint a kkv-k az év végéig összesen 17 városban hallgathatnak meg a növekedésüket célzó előadásokat és több mint 30 városban akár személyes konzultációra is jelentkezhetnek.

Heal Edina zárta a tájékoztatót, aki amúgy megjegyezte, a Google inkább a Lego színvilágára emlékeztető, a Rubik-kocka hasonlat eddig még nem merült fel.

Forrás: Vendég & Hotel


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.