hirdetés

A Waldorf Astoriába készül? Akkor igyekezzen!

Kevesebb ikonikus szálloda van a világon, mint a New York-i Waldorf Astoria. A hotel tulajdonosai most azonban úgy döntöttek, hogy február végén bizonytalan ideig bezárják a luxusszálláshelyet, adta hírül a businessinsider.com portál. És bár mind a mai napig lehet foglalni a házba szálláshelyet - a hírt egyelőre a kínai tulajdonosok nem cáfolták.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Bár a hotel belső képeit elnézve nem láthatjuk a hibákat, azonban megmásíthatatlan tulajdonosi döntés, hogy itt az ideje egy átfogó felújításnak. Amúgy nem akármilyen szálloda nem fogad vendégeket idén márciustól Manhattanben: építkezéséről született az a világhírű fotó, amelyen az építőmunkások szédítő magasságban, szinte a semmiben ülve ebédelnek. És olyan legendák laktak itt hosszabb-rövidebb ideig, mint Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra vagy John F. Kennedy vagy II. Erzsébet, angol királynő. 

Fotó: wwwpassagesnostalgia.com
Fotó: wwwpassagesnostalgia.com

A Waldorf Astoria történetének már a kezdete is különleges, hiszen tulajdonképpen két külön szállodáról volt szó eredetileg, amelyek az Astor-család két tagja, William Waldorf Astor és John Jacob Astor IV. közti csatározások miatt épültek szorosan egymás mellett. A szállodák egymás mellett álltak a Fifth Avenue-n és a 33rd Street-en, így amikor az unokatestvérek végre kibékültek, a két hotelt összekapcsolták. A következő fordulat 1929-ben jött, amikor az épületeket lebontották, hogy helyet csináljanak az Empire State Buildingnek, a Waldorf Astoria nevet pedig kerek 1 dollárért eladták Lucius Boomer befektetőnek, aki a szálloda jelenlegi helyén építkezett. Amikor végül 1931-ben megnyitotta kapuit, a Waldorf Astoria volt a világ legmagasabb és legnagyobb szállodája. A megnyitó annyira fontos eseménynek számított, hogy Herbert Hoover elnök is megemlékezett róla egy, a Fehér Házból tartott rádióbeszédében, és azt mondta, ez a hotel Amerika hatalmának nagyságát szimbolizálja.

Bankett terem /fotó: Waldorf Astoria
Bankett terem /fotó: Waldorf Astoria

A világon először különben itt vezették be a 24 órás szobaszolgálatot. A szolgáltatások színvonalára mindig is legendásan nagy hangsúlyt fektettek a hotelben, és azt se feledjük, hogy itt állt alkalmazásban Oscar Tschirky a kezdetektől, akinek a nevéhez fűződik a híres Waldorf saláta megalkotása.

Penthouse Room/fotó: Waldorf Astoria
Penthouse Room/fotó: Waldorf Astoria

A szálloda történetének egyik szintén fontos dátuma 1949 volt, amikor Conrad Hilton 3 millió dollárért (ami őrületes összegnek számított akkoriban) megvásárolta a házat, és egészen 2014-ig családja tulajdonában maradt. Akkor érkezett a jelenlegi tulajdonos, a kínai Anbang biztosító, akik 1 milliárd 950 millió dollárt fizettek a tulajdonosi jogokért.

Bálterem/fotó: Waldorf Astoria
Bálterem/fotó: Waldorf Astoria

Heteken belül tehát elkezdik a felújítás, természetesen a New York-i önkormányzat engedélyével, és bár a terveket eddig nem hozták nyilvánosságra, azt ígérik, a belső terek szépsége jó néhány helyen megmarad. A szobák egy részéből viszont, a kiszivárgott hírek szerint, öröklakások lesznek, amelyeket nyilván a közeljövőben meghirdetnek majd eladásra.

(forrás: businessinseder.com)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint szükséges az érdekképviseleteknek a mozgáskorlátozott turisták érdekeiért lobbizni?

Kiadónk társoldalai