Álmodj egy éttermet!

Különleges versenypályázat, extravagáns díjak, parázs vita a zsűri tagjai körében az első helyezés érdekében – a számos hazai étterem technológiájáért és enteriőrjéért felelős Coninvest Kft. meghirdette és lebonyolította első Restaurant Design pályázatát lakberendezést, belsőépítészetet és építészetet tanuló hallgatók körében, „Álmodj egy éttermet!” címmel.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A díjkiosztóra november 30-án délután a Falk Miksa utcában, a napokban megnyílt elegáns Vinopolis-ban került sor. A feladat egy 100 m2-nyi alapterületű, melegkonyhás, 40 m2-nyi terasszal is rendelkező étterem kialakítása volt. 21-en jelentkeztek a versenyre, közülük választották ki a 10-es shortlistet, amelynek végső elbírálását a rendező cég által felkért szakértőkre bízták. A zsűri tagjai: Sztanó Tamás (Leroy), Segal Viktor (séf, gasztronómiai tanácsadó), Aczél Pál Tamás (konyhatechnológiai szakértő), Göde András (belsőépítész), Vágó Ágnes (Vendég & Hotel szaklap főszerkesztő). A bírálat során a következők derültek ki: több pályázó valószínűleg ismerte egymást (egybecsengett néhány pályamű). Sokan megfeledkeztek a pályázatban kiírt melegkonyhás funkció tervezéséről, a beadott pályamunkáknál alapvetően a látvány számított, nem pedig a használhatóság (például volt, aki kétszintes éttermet tervezett, csak épp a kapcsolatot felejtette el az ételszállítás érdekében a két különböző szint között). Többen még mindig minimalista stílusú pályamunkákat adtak be (pedig ez a divatirányzat már alaposan lecsengőben van). Ahogy az egyik zsűritag (Göde András) fogalmazta meg, többen az „elvágyódás design” jegyében terveztek, vagyis olyan helyeket álmodtak meg, amelyeket más világok kultúrái ihlettek. Többen pedig a retro jegyében tervezték meg pályamunkájukat.
Megszületett végül az eredmény. Közönségdíjas Králl Péter „Original” elnevezésű pályamunkája lett (50.000 Ft értékű vásárlási utalvány). A második helyet Harmath Vera „al’aran” címet viselő, az arab kultúrát megelevenítő terve kapta, ahol a tetszetős design és pontos melegkonyhai funkció megtervezése mellett pozitívumként értékelte még a zsűri, hogy Pesten egy valós helyszín alapján dolgozott (100.000 Ft értékű vásárlási utalvány, külföldi szakmai út). A győztes pedig Kész Borbála lett „Cifra kert” nevű pályamunkájával, ahol a természet közelsége volt a meghatározó, és mint kiderült nagyon sokat, több hónapot dolgozott a fiatal, Erdélyből származó lány versenymunkáján (100.000 Ft értékű vásárlási utalvány, külföldi szakmai út és szakmai gyakorlat lehetőség a Coninvestnél).

Végül fontos megjegyezni, hogy azért volt különösen dicséretes ez a kezdeményezés a Coninvest csapatától, mert azt erősíti, mennyire fontos egy étterem kialakítása esetén is, hogy szakemberre bízzák a belső terek tervezését, kialakítását, ne pedig a hely tulajdonosa – költségkímélés címén – saját maga oldja ezt meg.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.