Béremelés várható a vendéglátóiparban?

A hat év alatt megvalósuló, akár 15,5 százalékpontot is elérő adócsökkenéstől várható, hogy nőnek a bérek és csökken a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban is, de a képzés és a munkaerő mobilitásának javítása ugyancsak a helyzet kezelését szolgálná - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken Hévízen.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Cseresnyés Péter a térség idegenforgalmi, vendéglátóipari szakemberei, képzőhelyek igazgatói és környékbeli polgármesterek részére tartott zártkörű fórum utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány ösztönzi a béremelést, ezért is hajt végre januártól jelentős mértékű adócsökkentést. A munkabérekre rakodó terhek hat év alatt - minden szükséges feltétel teljesülése esetén - akár 15,5 százalékponttal csökkenhetnek, amitől azt várható, hogy emelkednek a bérek és csökken a munkaerőhiány.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a turisztikai ágazatban is komoly hangsúlyt kell fektetni a képzésre, főként a minőségi oktatásra, amelyben a vállalkozásoknak is közvetlenül részt kell venniük. Szintén a munkaerőhiány kezelését szolgálja a munkaerő mobilitásának elősegítése lakhatási támogatással, munkásszállók létesítésével, csoportos utaztatással vagy a személyautók munkába járáshoz szükséges költségelszámolásának emelésével. Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a fórum vitaindító volt, hogy a turisztikai ágazat munkaerőpiaci problémáiról tárgyaljanak, a konzultációt az egészségturisztikai vonalon is folytatni kívánják. A magyar turizmusban a következő évekre elhatározott fejlesztések ugyanis megkövetelik, hogy javuljanak a munkaerőpiaci körülmények, ezzel együtt pedig változásokra van szükség a szakképzés területén.

Az MTI kérdésére, hogy Hévíz és a Nyugat-Balaton térségében melyek azok a turisztikai szakmák, amelyeknél munkaerőhiány mutatkozik, Papp Gábor elmondta: pincérből, szakácsból és cukrászból lenne szükség több szakemberre. Hozzátette, hogy ez a kereslet ebben a térségben még nem olyan mértékű, ami ellehetetlenítené az ágazat működését, de szükség van növekvő munkaerőhiány csökkentésére.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.