Cseh püspök áldotta meg a pápa húsvéti sörét

Speciálisan a Vatikán számára a húsvéti ünnepekre főzött pilseni sör - Pilsner Urquell - indult útnak a közelmúltban a nyugat-csehországi Pilsenből Rómába. A 2012 darab félliteres üveg sört február és március folyamán készítették, az alapanyagokat és az egész munkamenetet annak kezdetén Frantisek Radkovsky pilseni püspök megáldotta - írja az Agromonitor.

A világhírű sörgyár erre az alkalomra egy cseh kristályból készült hagyományos pilseni korsót is rendelt a Novy Bor-i üveggyárban, amelyet húsvéti ajándékként küldenek a sörrel együtt XVI. Benedek pápának. A küldeményt Pavol Vosalík cseh nagykövettől Rómában Tarcisio Bertone kardinális veszi majd át.
"A pilseni sör eddig nem rendszeresen, de megjelent a Szentszéknél. Mi most szeretnénk hagyományt teremteni. A sörküldeményt eredetet igazoló papírokkal láttuk el, és a pápának szóló személyes ajándékként csatoltunk hozzá egy eredeti poharat is. Ezt a jövőben megismételjük" - közölte Václav Berka, a sörgyár képviselője.
A kristálypoharat Lars Kemper német szakember tervezte, és a Novy Bor-i Lasvit üveggyárban gyártották. A háromdecis eredeti üvegpohár mestermunka, elkészítése a kristályüveg köszörülése következtében 20 napig tartott - tájékoztatott Berka.
Pilseni értesülések szerint a sör egy részét a pápai kúria a zarándokok között osztja szét. Jelképes, hogy a sör gyakorlatilag a húsvét előtti böjt egész ideje alatt érett be, és utána töltötték üvegekbe. A pilseni sör nagyon kedvelt az olaszok körében, a sörgyár évente több tízezer hektoliter sört értékesít az országban.
"Ha külföldi útjaim során azt mondom az érdeklődőknek, hogy katolikus püspök vagyok Pilsenből, nem nagyon tudnak mit kezdeni vele. Ha azonban azt mondom, hogy ott vagyok püspök, ahol a Pilsner Urquellt főzik, akkor szinte mindenki tudja, cseh sörről és cseh városról van szó" - jelentette ki a püspök. Zavarja azonban, hogy ennek ellenére néha a világban mégis német sörnek mondják és tartják a pilsenit.
A sör megáldása régi, de mára már kiveszett hagyomány Csehországban. A püspök szerint valamikor a legtöbb sört a kolostorokban főzték, és ott természetes volt, hogy azt meg is áldották. (Agromonitor)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.