Édenkert a magyar mediterráneumban

Zánka felső végében, a Káli medence kapujában március végén nyitott a Gyógynövény-völgy Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont. A sok zöld növényben itt nincs hiány. A Völgyben még a levegő is üdébb, olyan mint egy valóságos édenkert, méghozzá egy olyan vidéken, ahol a mikroklímának köszönhetően elég kevés eső esik. A völgyet Takács Ferenc kertészmérnök- tanár és családja álmodta meg, akik már több mint egy évtizede szerveznek a Balaton-felvidéken gyógynövénytúrákat, és tartanak előadásokat országszerte. A mintegy 7000 négyzetméteren elhelyezkedő, helyi erőforrásokat és munkaerőt felhasználó kert és látogatóközpont részben uniós erőforrások felhasználásával valósult meg. Hogyan sikerült az indulás? Mely programok a legnépszerűbbek és mik a jövőbeni tervek? Elsősorban erről kérdeztük Takács Tamást, a Gyógynövény-völgy projektvezetőjét.

A Gyógynövény-völgyben mintegy 500 különféle növénnyel találkozhatunk, melyek a gondos öntözésnek és ápolásnak köszönhetően legszebb formájukban pompáznak. Kik a Völgy vendégei elsősorban és hogyan is néz ki egy látogatás?

Különböző célcsoportjaink vannak, fiatalok és idősek, szakemberek és laikusok egyaránt, egészen széles az érdeklődők skálája. Érkeznek hozzánk fiatalok, akik kertészetet vagy biológiát tanulnak, gyermekes családok, akiknek fontos az egészségtudatos életmód, de népszerű a központ a természetgyógyászok és gyakorló szakemberek körében is (pl. balneo, masszázs vagy fitoterapeuták). Nyugdíjas vendégeket is fogadunk, akik kirándulási vagy szakmai céllal is érkeznek, pl. kertbarát köröktől. A látogatást lehet egyénileg 'self-guided tour' formájában vagy szakvezetővel is kérni. Ez utóbbi esetben legalább 3- 3,5 órát érdemes a programra szánni, hiszen a szakemberek segítségével az egyes növények és gyógyhatásaik is részletes bemutatásra kerülnek.

A legkülönfélébb fűszernövények, szőlőlugas, kis kerti út, törpeház, kilátó és megannyi titok tárul elénk. Mintha csak a nagypapa kertjét látnánk! Mit lehet csinálni ezen az idilli helyen?

A kertben több száz növény látható, van köztük egynyári, kétnyári és évelő növény, különböző fák, bokrok cserjék, fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények és különlegességek tucatjai. Külön érdekesség a vakok kertje, melyet érdemes mindenkinek csukott szemmel végigpróbálni, így rácsodálkozhatunk arra, hogy mennyire intenzívvé válik többi érzékszervünk, elsősorban szaglásunk és tapintásunk a látás kikapcsolásával. Amivel igazán izgalmassá válnak ezek a látogatások azok a különféle programok, melyeket folyamatosan szervezünk. Most például nagyon népszerűek az augusztusi esti és késő délutáni sétaprogramok, a naplemente néző termékkóstoló programok, ahol gyógyfüvekből készült termékeket, gyógyfüves borokat, eceteket, mézeket kóstolhatnak az érdeklődő. Ezeket a helyi termelőkkel közösen szervezett programokra gyakorló háziasszonyokat és szakembereket is szeretettel várunk, hiszen itt a termelő közvetlenül beszél arról, hogyan készíti termékeit és milyen felhasználási lehetőségek vannak a konyhában vagy a gyógyászatban.

A Balaton és a környék turisztikai látnivaló miatt is nagyon sok a családos vendég errefelé. Milyen programokkal tudják felkelteni a gyerekek érdeklődését?

Meglepő, hogy a gyermekek is mennyire érdeklődnek a kertészet és a növények iránt. Jó látni, hogy sok városi gyerek milyen boldog, ha felismer egy-egy növényt, amit többnyire csak a tányéron lát, mert a mai gyerekek sajnos a kertészkedésben, de még a főzésben sem nagyon vesznek részt. Ami igen elszomorító, hogy nagyon sok felnőtt is az alapvető biológiai ismeretek hiányában szenved, például nem tudják megkülönböztetni a burgonyát a padlizsántól. Ez azonban még fontosabbá teszi a központ jövőbeni szerepét, mely már most is hiánypótló, hiszen Magyarországon nincs még egy ilyen mély szakmai alapokon működő ökoturisztikai látogató központ. A legkisebbeknek gyerekfoglalkoztatót rendezünk be a teraszon, ahol igény esetén külön animátor foglalkoztatja őket. A három hónap alatt a tapasztalatunk ugyanis az, hogy nagyon eltérő a gyerekek reakciója. Van olyan gyermek, aki órákig képes bóklászni a kertben és felfedezni az újabb és újabb titkokat, de néhány gyermeknek hiányoznak az erősebb ingerek, nekik nagyobb a mozgásigényük, rövid idő után nem tudnak mit kezdeni magukkal, ezért a jövőben rájuk külön gondolunk majd.

Oktatási központként is működnek. Az interaktív látogatáson túl nagyon sok más programot is kínálnak. Mi mindent lehet itt megtanulni és mire van a legnagyobb igény az eddigi tapasztalatok alapján?

Jelenleg csak meghívásos alapon tartunk külső területen gyógynövénytúrákat, mert a központ működtetése eléggé lekötötte az időnket. Azonban már most látjuk, hogy van igény a tematikus túrákra, ezért a jövőben mindenképpen tervezzük ezek elindítását. A gyógynövények gyűjtésével kapcsolatban is általános ismerethiány tapasztalható a lakosság körében. Sok érdeklődő szeretett volna vadon termő levendulát szedni, de olyan is akadt aki egy alkalommal szerettet volna begyűjteni 60-70 féle, 3-4 hónapos időkülönbséggel termő gyógynövényeket. Gombásztanfolyamokat is szervezünk, de ezek erősen szezonfüggőek, elsősorban tavasszal és ősszel tudjuk megvalósítani amikor több eső esik. Jelenleg azonban több edukatív kirándulást is lehet tenni a kertből kiindulva táblák és okostelefon segítségével, hiszen a túrák útvonalán információs táblákat és QR kódokat helyeztünk el, így akár önállóan is felfedezhető egy-egy túraösvény, melyek egyébként gyalogtúraként is járhatók, pl. az országos kék túra hozzánk közeli szakaszai.

A Gyógynövénycentrum valóságos gyógyászati központként is működik, hiszen a helyben gyűjtött gyógynövényeket szárítják, csomagolják és a különféle egészségügyi problémák és panaszok alapján személyre szabott gyógynövényteákat vagy krémeket is összeállítanak. Ez hogy működik a valóságban?

A manufaktúrában a vendégek élőben láthatják és szezonálisan ki is próbálhatják hogyan gyűjtik, válogatják, darabolják mindazt, amit a legtöbben csak zacskózva vagy éppen filterbe zárva ismernek. Készítünk gyógyteát, és gyógybort helyi partnerekkel. A Gyógynövényközpont egyik fő célja a gyógynövényismeret elmélyítése és a gyakorlatban való alkalmazása, a komplex folyamat megismertetése a gyűjtéstől, szárítástól, válogatástól kezdődően a csomagoláson, tároláson át a felhasználásig. Érdemes azonban a helyi szakemberek segítségét igénybe venni, akik képzett és gyakorlott fitoterapeuták és konzultáció során komplex problémákra is összeállítják a megfelelő személyre szabott gyógynövénykeveréket vagy gyógynövénykrémet.

Itt nem csak a növények újulnak meg hétről hétre, de Önök is mindig valamilyen újdonsággal állnak elő. A különféle programokról, túrákról és a tanfolyamokról hogyan tájékozódhatunk?

Most augusztusban elég sok programunk lesz, folyamatosan szervezünk termékkóstolókat, de népszerűek a tematikus előadásaink is. Például a 'Gyógyító gyomnövények' előadásunk során egy sor olyan kerti gaznak gondolt növény került bemutatásra, melytől megválunk, ahelyett hogy felhasználnánk. Vannak előadások a funkcionális élelmiszerekről is, melyeket a napi táplálkozás során használhatunk egészségünk megőrzése vagy a betegségek kezelése céljából. Szó esik a gyógyfüves borok felhasználásáról, valamint a szőlő és minden egyes részének (szőlőmag, szőlőhéj) élettani hatásának bemutatásáról. Az aktuális programokról jelen pillanatban a Gyógynövényvölgy Facebook oldalán (https://www.facebook.com/GyogynovenyVolgyZanka) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Van itt egy teázó, ahol mindig friss teával várják a látogatókat. Manapság a nagy rohanásban nem sokan isznak gyógynövényteát, a városi ember inkább a gyorsan elkészíthető filteres vagy instant italokat részesíti előnyben. Mi a tapasztalatuk mennyire szeretik az emberek ezeket a cukor nélküli gyógyteákat?

A vendégeink nagy része épp a gyógynövényekért és a belőle készíthető gyógyteákért látogat hozzánk, tehát örömmel ízlelik a különféle növényekből készített italokat. Természetesen akadt aki az utcáról csak a teázóba szeretne betérni, esetleg hagyományos teát fogyasztani, az ő igényeiket is igyekszünk majd kielégíteni, de a hangsúly továbbra is a gyógynövény alapú italokon és ételeken lesz.

A Gyógynövénycentrum nem csak nyári program, van itt látnivaló télen-nyáron egyaránt! Milyen újdonságokat kínál az őszi-téli szezonra a kert?

Egész évben nyitva vagyunk, még télen is. Ilyenkor elsősorban beltéri tevékenységgel egészítjük ki a látogatást, hiszen nyáron a szárítás, télen pedig a feldolgozás a meghatározó munkafolyamat. A természet is változik, hiszen nyáron itt 2-3 hetente egészen mást láthatunk, ezért a visszatérő vendégekre is számítunk. A visszatérőknek kedvezményt is kínálunk, melyet a korábbi belépőjegy felmutatásával érvényesíthetnek.

Így három hónap távlatában elégedettek-e a látogatószámmal? Milyen hosszú távú terveik vannak?

Áprilistól mintegy 3000-ren keresték fel a Gyógynövény-völgyet, ami megfelel a kezdeti várakozásnak. Évi 12 ezres látogatószám elérése a célunk, a programjaink bővítésével és színesítésével a látogatószám további emelkedése várható. Elsősorban helyi szakemberekkel és kisegítő munkatársakkal dolgozunk, de sok önkéntesünk is van, akik az organikus gazdálkodást szeretnék tanulni és egyúttal segítik a munkánkat. Van egy több szakirányú gyakornoki programunk is, melynek keretében 1-3 hetes turnusokban jöhetnek kertészeti és biológiai növényvédelem, magbanki tevékenység iránt érdeklődők tanulni, gyakorlatot szerezni. Kerékpáros útvonal mentén helyezkedünk el, kerékpártárolóval és szerszámkészlettel már most is rendelkezünk, ezt a potenciált szeretnénk még jobban kihasználni a jövőben és igazi bringás megállóhelyet létesíteni. Keressük a kapcsolatot a környék vendéglátóhelyeivel, szálláshelyeivel, éttermeivel és programszolgáltatóival, mivel az együttműködésben nagy lehetőségeket látunk. Már jelenleg több közös programunk van, melyekre úgy látjuk van igény, például a helyi borászatokkal közös kóstolót szervezünk és lovaskocsis programokat kombinálunk növényismereti sétákkal. Ezeket a kapcsolatokat is szeretnénk a továbbiakban elmélyíteni.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?