ÉS Deli nyitás a Kempinskiben

„Kis projekt, nagy kihívásokkal”, fogalmazott Stephan Interthal, a belvárosi ötcsillagos ház igazgatója legújabb gasztro pontjuk, a szálloda földszintjén kialakított ÉS Deli ünnepélyes megnyitásakor.

A luxusszállodalánc magyarországi tagja már két éve együttműködik a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal, hiszen 2013-ban adták át z ÉS Bisztrót, amely igazi sikertörténetté vált a főváros gasztropalettáján. A kooperáció következő tagja a most megnyílt ÉS Deli, ahol „specialty coffee” *-különlegességeket, és az ÉS Bisztró konyháján frissen készült gourmet szendvicseket, péksüteményeket kínálnak a hét minden napján, reggeltől estig.

Az egészséges életmód elkötelezett híveinek frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket, vegáknak húsmentes szendvicseket és bircher müzlit kínálnak. Van még a bisztró konyháján befőzött különféle lekvár és házi szósz is.

Kávé-fun, tea-őrület, majd ismét vissza a kávék világához

Az ÉS Deli egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus „specialty coffee” világot, mondta Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetője a megnyitó alkalmával, aki azt is bevallotta, épp akkor „fertőzödött” meg a „specialty coffee” világával, amikor pont átállt a napi többszörös kávéfogyasztásról a nyugalmas japán tea élvezetére. Az új hely különben, tette hozzá, már a light opening kezdetétől kedvelt lett nemcsak a szállóvendégek, hanem a környező irodákban dolgozó budapestiek körében.

Tulajdonképpen mi az a „specialty coffee”?

Ez nem összekeverendő a mostanában nagyon divatos újhullámos ízvilággal, szögezte le Nezvál Máté, nemzetközileg is elismert kávészakértő, aki elmondta még, hogy ők ezzel a névvel tulajdonképpen egy minősítési szintet jeleznek, amelybe a farmerekkel való folytonos kapcsolattartás, a fenntarthatóság, az autentikus ízvilág, a fair-play és az egyedi pörkölési stílus is beletartozik. Tulajdonképpen kétfajta világot kapcsolnak össze: prémium kategóriájú kávéikat egy sajátos, újfajta cukrászvonallal.

Az ÉS Deli blend egy friss ízvilágú, világos pörkölésű kávékeverék, egy ruandai (Cyebumba) és egy guatemalai (Finca Santa Paula) kávé 50-50 százalékos házasítása. A cseresznyés, feketeszedres savakat az érett körtés és édes csokoládés jegyek jellemzik.

 

*1974-ben Erna Knutsen a Tea & Coffee Trade Journalban használta először a „specialty coffee” kifejezést az olyan prémium minőségű kávébabra, amelyet speciális mikroklimán termesztenek. További fontos szempont a fenntarthatóság és a legmagasabb minőség biztosítása.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.