Fegyver, Horgászat, Vadászat

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke nyitotta meg csütörtökön a 22. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást. Beszélt arról is, hogy Magyarország szeretne ismét vadászati világkiállítást rendezni.

Semjén Zsolt megnyitójában kiemelte: várhatóan még ebben az évben elkészül és az Országgyűlés elé kerül az egységes szemléletű vadászati, erdészeti és természetvédelmi törvény. Ez azért fontos - tette hozzá -, mert biztosítja az egyes területek zökkenőmentes, harmonikus együttműködését.

A megnyitón részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, George Aman, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnökhelyettese, továbbá több magyar és külföldi szakmai szervezet vezető tisztségviselője.

Három fontos szempont    

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet: a Földművelésügyi Minisztériummal (FM) együttműködve az OMVV és a vadászkamara - megkérdezve a magyar vadászokat és vadászatra jogosultakat - elkészítette azt a koncepciót, amely lehetővé teszi, hogy szakmai alapon a vadásztársadalom véleményét figyelembe véve szülessen meg a vadászati törvény.

Kiemelte: a jogszabályban három fontos szempontot célszerű érvényesíteni, rögzíteni. Így azt, hogy 3 ezer hektár alá nem csökkenthető a vadászterület nagysága, mivel gyakorivá válna az úgynevezett átmenő vad lelövése, ami veszélyeztetné a magyar vadállományt. Ezt a vadászati hatóság területkijelölése garantálja majd az elképzelések szerint, az ökológiai szempontok figyelembevételével.

Emellett az üzemterv időtartamát és a bérleti időszak idejét is meg kívánják emelni az új törvényben 20 évre, gazdaságossági szempontok miatt. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: "az arasson, aki vetett", ez ugyanis rövidebb időszak alatt nem lehetséges. Továbbá a vadak esetében az elfiatalodás szembetűnő, ami a trófeák minőségének romlásában mutatkozik meg. Ezért a szakemberek szerint elkerülhetetlen a trófeabírálat szankciókkal való visszaállítása. Ez utóbbi esetben - jelezte a miniszterelnök-helyettes - nem a túlzott szigor a cél, hanem a magyar vadállomány minőségének javítását kívánják ezzel segíteni.

Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy Magyarország szeretne ismét vadászati világkiállítást rendezni, az 1971. évi ilyen budapesti esemény 50. évfordulóján 2021-ben. Jelezte azt is, hogy a vadkárbecslést ugyancsak egységes szemléletűvé kell tenni.

Szervezetükben erősek

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: nem véletlen a FeHoVa iránti nagy érdeklődés Magyarországon, ugyanis mintegy 350 ezren horgásznak és mintegy 60 ezren vadásznak. Támogatásáról biztosította a miniszterelnök-helyettes javaslatát a budapesti vadászati világkiállítással kapcsolatban.

Fontosnak tartotta, hogy azokat az eredményeket, amiket elért a magyar vadgazdálkodás, országnak-világnak meg lehessen mutatni néhány év múlva.

Kitért arra is: a 22 erdőgazdaság irányítása az FM-hez került. Ez pedig - mint mondta - azt jelenti, hogy az agrárgazdaság, a vadászat, az erdészet szervezetileg is erősödött. A magyar természeti kincsek az országban jelentős potenciált jelentenek, amire példaként hozta a miniszter, hogy évente mintegy 25 ezer vadász érkezik külföldről Magyarországra. Mindez azt is mutatja, hogy a magyar vadgazdálkodás eredményei a világ élvonalába tartoznak.

Fazekas Sándor jelezte: a minisztérium szeretné elérni, hogy a gasztronómia keretében a magyar vadhús megkülönböztetett márkaként jelenjen meg a piacon bel- és külföldön egyaránt. A halgazdálkodásról pedig azt tartotta fontosnak elmondani, hogy "komoly szabadidős tevékenységnek" számít Magyarországon, mivel igen sokan űzik a horgászatot hobbiként. Ezért is tartotta fontosnak, hogy a nemrégiben elfogadott halgazdálkodási törvény garantálja a horgászsikereket.

George Aman, a CIC elnökhelyettese üdvözölve a FeHoVa kiállítóit és látogatóit, Magyarországról, mint vadászati nagyhatalomról beszélt. Ezt alátámasztotta azzal is, hogy a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács végrehajtó bizottsága a FeHoVa kiállítás idején Magyarországon tartja ülését.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?