800 kilométert gyalogolt a magyar lány

800 kilométert egyedül, gyalog megtenni a gyengébb nem képviselőjeként a következőképp lehet: egy, a hát vonalában jól alátámasztott, profi hátizsákkal, benne könnyű hálózsákkal, két váltás fehérneművel, egy váltócipővel, egy papuccsal, egy shortként is viselhető (lecsatolható) nadrággal, két zoknival, két pólóval, egy pulóverrel, egy esőkabáttal, egy mikroszálas minitörülközővel, egy zseblámpával, egy kulaccsal és tisztálkodószerekkel.

Minden más felesleges Gina – Polyák Georgina (30) – szerint, aki tudja, mit beszél, hiszen valóra váltotta több mint tíz éve dédelgetett álmát: balatonfüredi kis teázóját másfél hónapra barátaira, családjára hagyta, és egyedül járta meg a francia útként elhíresült El Caminót. Azt az ősrégi zarándokutat, amelynek szent porát már a kelta időkben is taposták a hívők – igaz, akkortájt épp fordítva tették: az észak-spanyolországi tengerpart felől indultak az országon áthaladva a francia tájak felé.

Pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen...

Gina napi 20-30 kilométert talpalt. 38 kilométer volt a saját, „egyéni” csúcsa – igaz, ezt nem jószántából tette, hanem a kényszer szülte, hiszen mire odaért egy korábban kiszemelt célponthoz, már minden szálláshely betelt. A harmincéves teázótulajdonos-hölgynek a mások által általában harminc nap alatt megjárt El Camino amúgy két héttel tovább tartott, de azt mondja, csak azért, mert volt olyan hely az út során, amely annyira tetszett neki, hogy ott tovább maradt. A zarándokszálláson az aznap megtett kilométereket is megnézik, így senki nem hálhat ott egy éjszakánál többet, aki maradna a településen, panzióban, vagy szállodában tud aludni. Amikor egy új városban egy újabb fésűkagylóval jelzett szálláson foglalt el egy ágyat, annak birtokba vétele előtt mindig alaposan szemrevételezte a matracot…

 

Hívatlan útitárs

Nem véletlenül, ugyanis ha ott éjszaka hálótársat kap valaki – az igencsak veszélyes. Bár vagy százan – nők, férfiak vegyesen – aludtak, horkoltak, szuszogtak egy-egy szálláshely óriási termében, szó sem volt arról, hogy valamely zarándoktól félt volna Gina – a veszély a matrac felől, ágyi poloska képében érkezett. Szerencsére ő megúszta a közelebbi ismeretséget a rovarral, azonban számos hálótársánál látta a félreérthetetlen csípéseket, és ami a legrosszabb, egy-egy ízeltlábú a további utazásra is útitársul szegődött: hiszen gyakran beköltözött a zarándokok ruháinak redői közé, a hátizsákjuk mélyén rejtőzve.

Olcsó szálláshely, bőséges vacsora

A fésűkagylóval jelzett szálláshelyek a zarándokúton háromféle kategóriába sorolhatók: az egyházi albergue-k négy euróba kerülnek éjszakánként, az önkormányzatok kezelésében lévők öt–nyolc euróba, a magánszállásokon pedig tíz–tizenkét eurót kérnek éjszakánként és személyenként. Ezért ágyhasználat és fürdési, valamint mosási lehetőség is jár. A legdrágábbak a panziók, oda csak az igazán tehetősek térnek be, vagy pedig akik pici babával (!) vagy nagyon idős rokonnal, ismerőssel, baráttal teszik meg e csodaszép utazást. Az ételek sem horribilis árúak az El Caminón: tíz euróért naponta mennyei vacsorát kínálnak majd mindenütt. Ezért háromfogásos vacsora jár, amelyhez mindenütt dukál fél liter vörösbor is a pihenő utazónak. Gina egy helyütt, út közben egy kút vizéből oltotta szomját – ezt többé nem tette, hanem a magával vitt palackos vizet itta, mert inkább gyalogolni akart, mintsem percenként mosdót vagy útszéli bokrot keresni…

Lábkrém és magyar szállásadó

Amit még a magyar lány megtanult az útja során, és szívesen adja tovább: lábkrém és izomlazító, valamint alapgyógyszerek (fájdalom- és lázcsillapító) nélkül ne induljon senki az El Camino zarándokútját bejárni, ahogy azt se képzeljük, hogy majd pusztán angoltudással boldogulunk. A spanyol nyelv ezen az úton nélkülözhetetlen, hiszen a szállások legtöbbjén az utazót csak így értik meg. Bár egy helyütt, az út vége felé, Albergue Delfinnél ugyancsak meglepődött, amikor az egyszerű murciai szálláshelyre érve magyar szó ütötte meg a fülét. No, nem az egyik zarándokot hallotta – több honfitársával is találkozott gyaloglása során –, hanem a házigazda, Balázs fogadta az anyanyelvén.

Csodás lehetne a világ

Csodát ne várjon senki az El Camino megtétele során. Azonban lelki békét, megtisztulást, különleges belső utazást, mély, tartós vagy akár felületes, de kellemes barátságokat, ismeretségeket, jó és tartalmas beszélgetéseket az esti közös pihenő során – igen. Egy-egy szálláshelyen otthagyott ruhák, elolvasott vagy félbehagyott könyvek sorakoznak – bárki elvehet bármit, amire szüksége van, és az a csodás, hogy valóban mindenki azt és annyit vesz magához, amire valóban szüksége van. Ismeretlen a zarándokok körében az irigység, a harácsolás, a másikon való átgázolás. Az El Camino alatt mindenki segít a másikon, olyan nincs, hogy valaki bajba kerül, és magára maradna, bárhol is jár az út során – jó lenne, ha megtanulnánk végre a több ezer éves receptet, akkor
mindenütt így működne a világ.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.