hirdetés

Magyar éttermek is csatlakozhatnának hozzá!

Jamie Oliver angliai olasz étterme futtatta fel igazán azt a mozgalmat, amihez csütörtök délután óta már több mint 700 étterem csatlakozott szerte Olaszországban: étlapjukra tűztek egy amatriciani szósszal készült tésztaételt, és minden eladott adag után 2 fontot (olaszoknál 2 eurót) utalnak át a szerdai földrengés áldozatainak - írja az index.hu.

hirdetés

Az adományokat a Nemzetközi Vöröskereszt gyűjti, az éttermek pedig vállalták, hogy a menüt hónap végéig az étlapon tartják. Az amatriciana az egyik legismertebb olasz szósz, eredettvédett, akár a bolognai ragu, vagy a genovai pesztó. Több változata is ismert, azonban mindegyik megegyezik abban, hogy a zsiradékot nem baconből, hanem mindenképp tokaszalonnából nyerik. Ezen kívül csak paradicsom és a parmezán pecorino az állandó összetevő, néhányan hagymát is használnak.

fotó: András Jokuti/Facebook
fotó: András Jokuti/Facebook

Mussolini a gasztrotörténelem legnagyobb szentségtörésével próbálkozott meg: rizsre akarta cserélni a spagettit az olasz konyhában. Amatrice és a környékbeli települések egyfajta kapcsot jelentenek a római konyha és a déli országrész gasztronómiája között, évente sok ezren csak azért utaztak a Rómától keletre fekvő területre, hogy a helyszínen kóstolják meg az eredeti szószt.

(forrás: Vendég & Hotel Online, Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai