Mi az igazság Zsidaiék báziskonyhája ügyében?

Nemrégiben a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy vihart kavart a sajtóban. Ezt követően megírtuk, hogy a HVG cikkének tartalmi állításait a csoport tényekkel utasította vissza. Most mi is megnéztük, milyen a központi termelőüzem.

A hétfői bejárásra a Zsidai Csoport két független szakértőt, Miskolczi Sándor élelmiszer-higiénikus szakértőt és Neményi Andrást a konyhatechnológiai csúcskészülékeket árusító és kivitelező Coninvest ügyvezetőjét is meghívta a Várba, a Táncsics Mihály utca 25. szám alatti központi termelőüzembe. Itt a-la carte ételkészítés nem folyik, csak kész és félkész termékeket készítenek, innen szállítják továbbá a péksüteményeket, a cukrásztermékeket Csoport valamennyi éttermi egységébe.

Tisztaság és rend

Először a szárazárú raktárba pillanthattunk be, ahol minden alapanyag szépen, felcímkézve sorakozott a kivehető és mosogatógépben is patyolattisztára mosható polcokon. A tisztaság és a rend az egész üzemben általános volt. A cukrászüzemben éppen egy finom süti készült a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértelemmel.

Miskolczi Sándor szakértő bemutatta, hogy a konyha olyan szuperhűtőkkel van felszerelve, melyek állandóan mutatják az aktuális hőmérsékletet, kinyitás után pedig addig, míg újra el nem éri a kívánt hőmérsékletet, nem is lehet a hűtőt kinyitni a keletkező vákum miatt. Azonban, ha sokáig nyitva marad - mint ahogyan ez az ellenőrzés során is történt - felmegy a hőmérséklet benne. Mindig van azonban külön kontrollhőmérő és maghőmérő is, mellyel pontosan mérhető az élelmiszerek belső hőmérséklete is. A dolgozók kötelesek Intézkedési Naplót vezetni, amennyiben bármilyen szabálytalanság vagy hiba történik.

A Hatóság kifogásai

Miskolczi Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hatóság által kifogásolt növényi tejszín minőségmegőrzési ideje, melyet nem használtak és nem is kívántak használni, éppen 3 nappal az ellenőrzés előtt járt le. Ez az idő azonban nem azonos a fogyaszthatósági idővel, azt jelzi, hogy a termék nem értékesíthető, melyre nem is került sor. A termék megsemmisítésre várt a raktárban, azonban annyiban hiba történhetett, hogy nem volt megfelelően jelölve, a jegyzőkönyv azonban nem bizonyította a szabálytalanságot. Jelenleg arra sincs jogszabály, hogy ezeket a termékeket mennyi idő múlva kell elszállítatni.

A szakértő hozzátette, hogy a 10 db növényi tejszínre a tételenként kiszabott 15 ezer forintos bírságot első fokon 10-szeres szorzóval állapították meg, mely nincs egyensúlyban a szabálytalanság mértékével, hiszen nem állt fel közvetlen élelmiszerbiztonségi veszély. Miskoczi Sándor azt is kiemelte, hogy az ellenőrzés során nem voltak a fogyasztóra közvetlenül veszélyt jelentő szabálytalanságok.

A másik felmerült probléma, mely a HVG cikkében is megjelent, az „ömlesztett hús” tárolása, mely a szakértő szerint egy tévedés, ugyanis a húsok le voltak csomagolva és fóliázva, melyek ily módon szabályosan voltak elhelyezve a hűtőben egy légtérben.

Fontos a nyomonkövethetőség

A Hatóság kifogása volt még a nyomonkövethetőség, mely szerint az élelmiszereken levő címke nem volt alkalmas erre. A címke tartalmazta mind a fagyasztási, mind a lejárati időt és a cég saját HACCP rendszerében teljesen nyomonkövethető volt. Az élelmiszer-higiénikus szakértő szerint a HACCP rendszer mindig egy adott egységre épül, tehát nem várható el egy egységes jelölési mód. Miskolczi Sándor azonban javasolta a Zsidai Csoportnak, hogy a fagyasztási és a lejárati időn túl írják rá a címkére a szállítólevél és a számlaszámot is, hogy bármikor könnyen visszakövethető legyen, hogy kitől és mikor kapták a szállítmányt. A cimkén a séf is jelezze aláírásával, hogy mikor használt fel belőle. Ez a rendszer bármilyen fogyasztói panasz esetén a vendéglátóst is védi, hiszen nyomonkövethető a fogyasztásra kínált étel már a kezdetektől.

Világszínvonalú konyhatechnológia

Neményi András, konyhatechnológiai szakértő, a Coninvest Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Zsidai Csoport a létező legmodernebb, világszínvonalú gépekkel, felszerelésekkel dolgozik. A 2 kombi sütő például saját tisztítórendszerrel is rendelkezik, csak egy tisztítópatront kell a műszak végén behelyezni a gépekbe és az öntisztítási folyamat automatikusan elindul.

Engedélyek, jogviszony

Az Opera Gasztronómia Kft, mely termelőüzemének idén május 30-án adta ki az önkormányzat a működési engedélyt, cáfolja a HVG-ben megjelent jegyző állítását, miszerint november 30-ával megszűnt volna az önkormányzat és a köztük levő jogviszony. „Élő szerződésünk van, fizetjük a bérleti díjat és azóta is rendszeresen átvesszük a leveleket” - állítja Juhász Emese, a Zsida Csoport munkatársa.

Az egység állategészségügyi engedéllyel is rendelkezik, használatbavételi engedélye azonban valóban nincs. Miskolczi Sándor szakértő véleménye szerint azonban erre nincs is szükség, hiszen nem kell külön engedély egy olyan vállalkozásnak, mely egy régebbi étterem konyhájában (egykori Király étterem konyhájában) dolgozik.

A Jamie-lánc is ellenőriz

A termelőüzem folyamatosan kap ellenőrzéseket a Jamie-lánctól is, így teljes egészében megfelel az angol élelmiszerhigiéniai rendszernek is. Az előre nyomtatott címkéken így idegen nyelven is láthatók a szükséges információk. Látogatásunkkor például éppen sütőtökkrémleves készítettek elő a Jamie-láncnak, melyet elkészülte után vákumoztak és címkéztek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?