Művészetek Völgye 10 napon át

Most pénteken kezdődik a 26. Művészetek Völgye. Július 22. és július 31. között a Balaton-felvidék három településén, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden a művészet szerelmeseit kényeztetik 10 napon át.

Kapolcs

Kapolcson szórakoztat a Momentán Társulat, itt található a Harcsa Veronika Udvar, a Modern Art Orchestra és HOBO közös helyszíne, a Design Terminál udvara, a Csipszer-Kert, a Muharay Udvar és a Folk Udvar, a Völgykomolyzene és Virtuózok helyszíne, valamint a kicsik egyik kedvence, a Kaláka Versudvar is. A Momentán Társulatban a házigazdák mellett hírességek is improvizálnak majd, gyerekprogramokkal, előadásokkal, sok-sok improvizációval, közös nevetéssel, koncertekkel és esti bulikkal készülnek. A Harcsa Veronika Udvarban kézműves foglalkozásokkal, jógával, Ringatóval, workshopokkal indulnak a napok, majd Veronika kedvencei, a magyar jazz legnevesebb képviselői és külföldi sztárvendégek lépnek fel. Az esti bulikat az NVC csapata szervezi. A Modern Art Orchestra a klasszikus zene és a jazz határait feszegeti hazai és külföldi zenei kíválóságokkal közösen, Hobo idén előadóestjeire helyezi a hangsúlyt. A Muharay Udvarban és a Folk Udvarban a népművészettel, hagyományokkal és azok jelenével ismerkedhetünk zenével, tánccal, mesékkel, játékkal. A Völgykomolyzene koncertjeit, hangversenyeit maga a helyszín, a kapolcsi római katolikus templom teszi még különlegesebbé, a Kaláka Versudvar idén is vár mindenkit szeretettel verssel, zenével. A Design Terminálban mozi, design vásár, szakmai beszélgetések, esténként pedig a Cseh Tamás Program által szervezett koncertek várják az érdeklődőket, a Csipszer-Kertben társasjáték és esti koncertek. A fesztivál nagyszínpadán, a MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon fellép többek között az Ivan & the Parazol, Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma, az Irie Maffia, az Anna and the Barbies, az Ocho Macho, a Brains, Szabó Balázs Bandája, a Firkin, a FISH!, a Pál Utcai Fiúk, a Paddy and the Rats, a Kiscsillag és az Erik Sumo Band. Ezen a színpadon ad koncertet Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix & Óperentzia és a Budapest Bár, a fesztivál 10 napját a világhírű Skye and Ross from Morcheeba zárja.

Taliándörögd

Taliándörögd idén színházi központtá alakul, de a zenei finomságokra, bulikra vágyók kedvenc helyszíne is lehet a település. A hazai kortárs színházi társulatok legfrissebb előadásaival vár mindenkit a Színház Színpad, vizsgadarabokkal és drámafoglalkozásokkal a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Nemzeti Színház és a Kaposvári Egyetem darabjaival, valamint a Concerto Budapest különleges koncertjével a Nemzeti Szín-Tér. Lesz külön filmes helyszín, ahol a legjobb nemzetközi dokumentumfilmekből vetít minden este a BIDF (Budapest International Documentary Festival), valamint régi és új vizsgafilmekből a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A filmeket beszélgetések követik. Taliándörögdön, az Ősök Házában lesz idén a Fonó Udvar, ahol 2016 világzenei legjobbjait hallgathatja a közönség. A kultikus Kocsor Házba beköltözik a Tilos Rádió, közösen szervezett programokkal készülnek, az Elevenkertben pedig idén is a megszokott közvetlen hangulatban, alternatív előadók koncertjeivel várnak mindenkit. A Református udvarban is lesznek beszélgetések, kiállítások, koncertek, az Etno Liget pedig a Néprajzi Múzeum közösségi lazítójává alakul. A LEMangURIA mozgásligetben tánccal, közös mozgással szórakoztatnak, a Wartburg Templomkertben koncertekkel, bábszínházzal, előadásokkal, közösségi programokkal.

Vigántpetend

A Vigántpetend felé vezető úton a Magyar Írószövetség helyszíne található, ahol lesz bábszínház, filmszínház, irodalmi szalon és beszélgetések írókkal, írókról. A Petendi Völgykomolyzene helyszíne a vigántpetendi templom a Völgy forgatagától picit távolabb, ami 10 napon át komolyzenei koncertekkel igazi kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A TOK Udvarban kézműves foglalkozások, előadások, tanácsadás várja a kistermelőket, falusi vendégasztalosokat. Csóromföldén láthatóak majd a Hello Wood alkotóközösség idei művei. Az építészek, designerek, képzőművészek alkotásaikkal közösen, saját kreatív eszközeiket felhasználva, neves építészek és művészek vezetésével idén a letelepedés és a közösség otthonteremtésének kérdéseire igyekeznek majd reflektálni. A gyönyörű környezet megismerését változatos előadások, játékok és túrák segítik. A települések között Csigabusz közlekedik, a programválasztást a helyszínen is megtalálható műsorfüzetek, valamint a fesztivál megújult mobil alkalmazása könnyítik. Jegyek elővételben a tixa oldalán, a helyszínen pedig a kijelölt infopultokban kaphatóak.

A részletes programfüzet online is elérhető.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.