Súlyos próbatétel előtt a hazai kkv-k

Az a cégtulajdonos, aki felelősen tekint vállalkozására, időben elkezdi lehetséges utódának kijelölését és kinevelését. A vagyonátadás és a tudástranszfer stratégiai megközelítést igénylő tulajdonosi feladat, amelyet csak kellő körültekintéssel szabad elvégezni, ellenkező esetben az évtizedek munkájával felépített vállalkozás léte is veszélybe kerülhet – többek között ezek a gondolatok hangzottak el a Budapest Bank által szervezett, kkv-knak szóló rendezvénysorozat november 7-én a sáregresi Rétimajorban megrendezett állomásán. Az üzleti találkozón az utódlástervezésben jártas szakemberek mutatták be a generációváltáshoz kapcsolódó kihívásokat, és egy jó vállalati gyakorlati példa is segített közelebb hozni a lehetséges megoldásokat.

A hazai kis- és középvállalkozások jelentős részét a rendszerváltást követően alapították, tulajdonosaik pedig jellemzően mostanra érik el a nyugdíjkorhatárt. A jelenlegi vezetők előtt több lehetőség is áll az utódlás kapcsán – a családon belüli átörökítéstől a vállalkozás eladásáig –, azonban mindegyikre időben el kell kezdeni a felkészülést ahhoz, hogy a cég működését ne tegyék ki kockázatnak.

Lehetőségek és kockázatok egyaránt rejlenek az utódlástervezésben

Magyarországon a magánkézben lévő mintegy 110 ezer vállalkozás adja a GDP több mint 70 százalékát és a foglalkoztatottság felét.[1] E vállalkozások stabil és folytonos működésének biztosítása tehát alapvető fontosságú feladat. – mondták el a Deloitte Private szakértői a rendezvényen. Dr. Baranyi Gábor és dr. Erdei Márton előadásában elhangzott: Magyarországon a tulajdonosokat jellemzően leköti a mindennapos ügyvitel, viszonylag ritka az utódlásra való tudatos, hosszú távú felkészülés.

A szakértők bemutatták azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek csökkenteni az utódlástervezés kockázatait: a családi alkotmány bevezetése, a társasági szerződések körültekintő megtervezése vagy a bizalmi vagyonkezelés intézménye hosszú távon támogathatják a generációk közötti együttműködést. Hozzátették, a hazai jogi és adózási környezet is számos olyan lehetőséget tartogat, amelyeket érdemes lehet kihasználni a generációváltás során. A jogszabályok által biztosított kedvezmények a tudatos tervezés hiánya miatt ugyanakkor gyakran maradnak kihasználatlanok.

A családon belüli utódlás mellett – pl., ha az utódoktól nem várható el a tevékenység folytatása vagy nincs megfelelő utód – szóba jön a magánvállalkozás értékesítése is. Az eladásban rejlő üzleti, jogi és adózási kockázatokat érdemes jó előre felmérni, e nélkül ugyanis jelentősen gyengülhet az eladó tárgyalási pozíciója. További megoldás lehet a vállalkozás irányítását egy a családtól független menedzsmentre bízni. Ebben az esetben a családtagok érdekeinek biztosítása és a menedzsment ösztönzése egyaránt kulcsfontosságú.

Váczi Dávid, a Budapest Bank termékértékesítés támogatási vezetője elmondta: a pénzintézet vállalati üzletága hosszú távú partneri, szakmai kapcsolatokban gondolkozik ügyfeleivel, ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy az aktuális finanszírozási igények kiszolgálásán túl, az olyan stratégiai jelentőségű ügyekben is szakértői támogatást nyújtsanak, mint az utódlás kérdésköre. Ha végül a cég értékesítésére kerül sor, természetesen nyitottak a tranzakció finanszírozására, de ugyanilyen fontos, hogy felkészüljenek az új tulajdonosok, vezetők változó pénzügyi igényeire is.  Az például már most látható, hogy a következő generáció komoly digitalizációs és innovációs fejlesztésekben gondolkozik, amelyek finanszírozására európai uniós források is elérhetők a Budapest Bank által üzemeltetett MFB Pontokon. Ezen kívül vannak olyan programok is, amelyek a szervezet, menedzsment felkészülését segítik egy-egy új tulajdonos bevonására, legyen annak formája tőzsdei kibocsátás vagy növekedési tőke bevonása.

Az utód(ok) kinevelése tulajdonosi felelősség

Az európai felmérések szerint az első generációváltást a vállalkozások kétharmada nem éli túl, azonban már Magyarországon is van élő példa a sikeres utódlásra. Bárány László, a baromfitenyésztő és feldolgozó Master Good cégcsoport ügyvezető-alapító tulajdonosa saját családi vállalkozását bemutatva kiemelte: a sikeres generációváltás előfeltétele, hogy az utód(ok) kinevelése időben megkezdődjön. Tulajdonost ugyanis nem lehet a piacról venni, azt az elődnek kell megteremtenie és a megfelelő pillanatban piacra dobnia – akárcsak egy terméket.

Bárány László elmondása szerint nem könnyű felismerni a pillanatot, amikor a következő generáció szakmailag és emberileg is készen áll a staféta átvételére. Amennyiben az utód nem kap időben elegendő játékteret és felelősséget, csökkenhet vagy akár ki is éghet az ambíciója. Az idősebb generáció számára ugyanakkor éppen a hátralépés jelentheti a legnehezebb feladatot; ilyenkor jó, ha megtarthatnak maguknak egy olyan jól körülhatárolható területet, ahol szükség van a szakértelmükre. A Master Good-nál a váratlan eseményekre is felkészültek: többek között családi alkotmányba foglalják az utódlás, az üzletrész-öröklés és -átruházás szabályait, a családtagok szerepét és viszonyát a vállalkozáshoz, és a családi viták rendezésének menetét is.


[1] Statisztikai adatok forrása: TÁRKI, BCE 2015.

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.