BTF - most először áprilisban

A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 10. és 26. között ismét Európa nyüzsgő kulturális központjává varázsolja a magyar fővárost. 17 napon keresztül, 43 helyszínen, több mint 170 program várja az érdeklődőket. A klasszikus nagyzenekari és kamarazenei koncertek mellett idén is számos opera-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program közül válogathatnak a látogatók.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Budapesti Tavaszi Fesztivál alakítása óta Magyarország legnagyobb kulturális rendezvénye. Rendkívül jó példa arra, hogy a különféle fővárosi intézmények milyen jól tudnak összehangoltan működni. A Budapesti Tavaszi Fesztivál alatt ugyanis a teljes kulturális palettán tudnak az intézmények közösen tartalmas programokat kínálni, például számos kulturális intézményben új bemutatók várják az érdeklődőket kimondottan a fesztiválhoz igazítva- hangsúlyozta köszöntőjében Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes a  Művészetek Palotájában tartott tájékoztatón. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a kormányzat és a főváros milyen példásan működik együtt a fesztivál lebonyolításában.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a BTF Operatív testületének elnöke kiemelte, hogy a tavaly már megújult struktúrában megvalósított fesztivál - a Müpa, a BFTK és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában - a térség legnagyobb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát. Idén egy nagy változás,  ami elsősorban a turisztikai szakmát érinti, hogy a BTF időpontja változott, hiszen a korábbi márciusról áprilisra tolódott. "A művészeti és turisztikai szakmákkal konzultálva az Operatív testület úgy döntött, hogy az évszak közepe a városban sokkal jobban élhető, sokkal inkább kinyílik a város és nem utolsó sorban a BTF jobban tud kapcsolódni a környező fesztiválokhoz is, ráadásul a Tavaszi Fesztivál nyitja meg a térség fesztiváljainak a sorát." - indokolta a változást Káel Csaba vezérigazgató. Idén is nagyon komoly összefogásról van szó, hiszen több tucat helyszínen zajlanak majd az események: a Müpa, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház mellett a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Bálna Budapest, a Pesti Vigadó, A38 Hajó, a Nemzeti Színház, valamint fővárosi színházak és múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek.

Fókuszban Liszt

A programokkal kapcsolatban Káel Csaba kiemelte, hogy a mostani fesztiváltól kezdve minden évben fókuszba kerül Liszt Ferenc élete és munkássága és az örökség amit ránk hagyott. "Sokat köszönhetünk Liszt Ferencnek és eddig nem ünnepeltük komolyan."Mostantól kezdve nem csak több Liszt művet hallhatunk majd, hanem Liszt korszakának a szerzőit idézzük fel, illetve azt a hatást amit korunkra gyakorolt, hogy tovább tudjuk adni a következő nemzedéknek azt az örökséget, amit ránk hagyott." A kiváló magyar művészek mellett ezért elsősorban olyan külföldi előadókat hívnak majd, akik hírét viszik Liszt Ferenc városának, Budapestnek. Már az idei nyitókoncerten is Liszt Ünnepi indulója kerül terítékre Kocsis Zoltánnal, a Nemzeti Filharmónikusokkal, szólistája pedig az orosz Gyenyisz Macujev lesz, aki generációjának kiemelkedő zongoristája.

Liszt európai örökségére utal Paolo Miccichè DanteXperience című előadása, mely a 750 éve született Dante Alighieri Isteni színjátékának és Liszt monumentális Dante-szimfóniájának különleges összeházasítása egy egyedülálló crossover produkcióban. A Liszt-díjjal frissen kitüntetett zongoratehetség, Balázs János példaképe, Cziffra György Liszt-átirataira fókuszálva állította össze koncertprogramját. A fesztivál Liszt kortársa és barátja, Mosonyi Mihály, valamint a 100 éve elhunyt Goldmark Károly munkássága előtt is tiszteleg.

Világsztárok Budapesten

Idén is világsztárokat lát vendégül az eseménysorozat, itt lesz többek között David Sanborn, Elīna Garanča, a Bayerisches Staatsorchester Kirill Petrenkóval, Vladimir Ashkenazy és a Philharmonia Orchestra, Sinéad O’Connor, Bertrand de Billy, az Orpheus Chamber Orchestra, Ana Moura, Dhafer Youssef, Nishat Khan, Little Boots, Arve Henriksen, Kevin Mahogany és a Gershwin Piano Quartet.

A világhírű külföldi művészek mellett a hazai zenei élet kiválóságai is fellépnek: a Nemzeti Filharmonikusok, Ránki Dezső, Fassang László, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar, Dresch Mihály, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ágnes, Balogh Kálmán és Lukács Miklós.

Különleges produkciók és bemutatók szerepelnek a fesztivál idei repertoárján: J. A. Hasse: Siroe, Perzsia királya című műve Max Emanuel Cencic és Júlia Lezsnyeva főszereplésével; a kontinensen először lesz látható az Alice Csodaországban című kamaradarab; Farkas Ferenc Csínom Palkója a Budapesti Operettszínházban; Novák Ferenc legendás Magyar Menyegzőjének 25 év után felújított változata; a világ egyik vezető kortárs táncegyüttese, az NDT, napjaink ünnepelt koreográfusának, Wayne McGregornak, és Frenák Pál Társulatának legújabb alkotásai.

Időzített premierek

 A fővárosi színházak közül a fesztiválra időzíti premierjét a Budapest Bábszínház – a Kabaré Alföldi Róbert rendezésében –, a Madách Színház – AGYELDOBÁS (Jeeves és Wooster) –, a Kolibri Fészek – Axel Hacke: A medve, akit Vasárnapnak hívtak –, és a Radnóti Színház – Tasnádi István - Hajós András - Dinyés Dániel: Spam operett.

Az olasz kultúra ünneplése

A magyar zeneszerzők mellett az olasz kultúra és az olasz művészek is fókuszba kerülnek. A dalszínházak ünnepelt Verdi-baritonja, Leo Nucci egy Verdi-áriaesttel érkezik, míg honfitársa, Mario Brunello Haydn művei mellett egy különleges csemegét, Nino Rota gordonkára írt darabját is műsorra tűzi. A világ legrégebbi működő operaháza, a nápolyi Teatro di San Carlo Verdi művével, a Luisa Millerrel készül a magyar közönségnek, a Magyar Állami Operaház pedig az olasz komponista klasszikusát, az Aidát bújtatja új köntösbe az Erkel Színházban.

Tárlatok, kiállítások mindenhol a városban

A zenei programok mellett számos kiállítás várja a látogatókat. Az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fotóiból válogatva tiszteleg az idén 85. születésnapját ünneplő alkotó életműve előtt a Ludwig Múzeum. A Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum fesztiválon nyíló tárlatai Erdély kulturális hagyatékát mutatják be, míg a Mátyás-templom és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása a nagy múltra visszatekintő egyházi műemlék történelmébe ad betekintést.

Nemzetközi Színházi Találkozó Budapesten

A tavalyi nagy sikert követően idén ismét sor kerül a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM) a BTF társrendezvényeként. A 2015-ös fesztiválon 13 ország társulatai mutatkoznak be a Nemzeti Színházban a magyar közönségnek.

A fesztivál az egész várost belakja

Az egész fővárosban fesztiválhangulat lesz, így nem csak a színházakban és koncerttermekben hanem az utcákon is találkozhatunk a fesztiválhangulattal - hívta fel a figyelmet Bán Teodóra, a BTFK ügyvezetője, a BTF Operatív testületének tagja. Immáron hagyományosan 3 helyszínről indulnak majd az események, a Fővám térről, a Városháza Parkból és a Szent István térről és 600 hivatásos és amatőr táncos, énekes és zenész csap majd a városban nagy zajt, hogy bejelentse: elkezdődött a Tavaszi Fesztivál. A legváratlanabb helyeken bukkannak fel zenészek, táncosok performanszokkal, amelyeknek akár a járókelők is részévé válhatnak. A Fesztiválnyitó Promenád a Hősök terén zárul, ahol a közönség is csatlakozhat a produkcióhoz. A fesztivál idején ezúttal is különleges installációk lepik majd el a magyar fővárost, és ismét felépül a tavalyi eseménysorozategyik legfelkapottabb látványossága, az óriás betűkből kirakott Budapest-felirat is, szintén a Hősök terén.

Bán Teodóra kiemelte, hogy minden korosztálynak, így a családosoknak is színvonalas kulturális kikapcsolódást kínál a fesztivál, például  a rendezvénysorozat első hétvégéjén, szombaton a Bálna Budapest rendezvénycsarnokban láthatjuk Lewis Carroll meseregényét, az Alice Csodaországban című művet, mely idén ünnepli első kiadásának 150. évfordulóját. Ez ihletett meg két brit zenészt, Ashley Wass zongoristát és Matthew Trusler hegedűművészt, akik a gyermekirodalom klasszikusát új formába öntötték, 12 kortárs muzsikus – többek közt Mark-Anthony Turnage, Howard Blake, Ilya Gringolts, Carl Davis – segítségével. A mű először Budapesten a Bálnában lesz látható angliai világpremierjét követően. A Bálna Budapest ugyanezen a hétvégén valóságos gyereknapot szervez, ahol rengeteg interaktív programmal és szórakoztató műsorral várják a legkisebbeket.

Erőteljes külföldi promóció

A szervezők fontos célja, hogy Budapestet bel- és külföldön egyaránt a kiemelt kulturális turisztikai célpontok sorába helyezze, a fesztivál nemzetközi pozicionálásban és külföldi kommunikációjában elsősorban a Magyar Turizmus Zrt. működik közre.

A turisztikai szakma nevében Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, a BTF Operatív testületének tagja köszöntötte a sajtó képviselőit. Kiemelte, hogy idén már második alkalommal vehet részt a turisztikai szakma ennek az összművészeti fesztiválnak a nyitásában. Budapest szinte minden látogatóigényt képes kielégíteni, sőt még ahogy a szlogenje 'Think Hungary - More than expected' is jelzi,  felül is múlja a várokozásokat. Ezért kiemelten fontos, hogy a külföldi kommunikációban részt vegyen a Magyar Turizmus Zrt., mint ahogy tette az elmúlt hónapokban is. Rengeteg külföldi marketingaktivitással népszerűsítették a Tavaszi Fesztivált, óriásplakátokkal a fő küldőpiacokon, például Ausztriában, on-line kampányokkal Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban. A Fesztiválnyitóra 30-50 fős nemzetközi sajtócsoportot hívtak meg, hogy segítségükkel szélesebb külföldi közönségnek is bemutathassák Budapest és a kulturális élet szépségeit. Budapestnek rengeteg szép épülete és látnivalója van, rendkívül fontos, hogy  élettel, programokkal töltsük meg a várost és erre a Budapesti Tavaszi Fesztivál remek lehetőséget kínál - emelte ki Horváth Gergely, turisztikai vezérigazgató-helyettes.

 A fesztivál programjairól és a jegyvásárlási lehetőségekről a www.btf.hu honlapon tájékozódhatunk.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.