Végső búcsú Zwack Pétertől

(MTI) - Végső búcsút vettek Zwack Pétertől, a Zwack Unicum Nyrt. korábbi elnök-vezérigazgatójától, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőtől kedden Budapesten, a Fiumei úti temetőben, ahol a hamvait tartalmazó urnáját a katolikus egyház szertartása szerint a családi sírhelyben helyezték el. Zwack Pétert özvegye, hét gyermeke, számos unokája, rokonai, barátai és a vállalat több száz dolgozója kísérte utolsó útjára.

A temetési szertartást Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi bencés főapát végezte. A Zwack Péter hamvait tartalmazó urnát hagyományőrző díszhuszárok szállították a gyászmise helyszínéről, a Szent István-bazilikából a Fiumei úti temetőbe.
    A temetésen részt vett mások mellett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, Gál Zoltán, az Országgyűlés volt szocialista elnöke, Kuncze Gábor volt belügyminiszter, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Gulyás Kálmán volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő.
    Zwack Izabella, Zwack Péter lánya a temetőben mondott búcsúbeszédében azt mondta: édesapja "tele volt élettel, túlcsordult benne az élet". Megjegyezte, Zwack Péter egyik legfőbb erénye a remény volt, halálával pedig "a család körüli tengernyi szeretetet engedik a földbe". 
    Zwack Sándor, Zwack Péter fia a gyászmisén mondott beszédében megköszönte édesapjának, hogy "mindig ott volt mellette", és "megtanította arra, hogy soha ne adja fel, történjen bármi". Mint mondta, édesapja arra nevelte, hogy a legfontosabb az életben: embernek maradni, hogy higgyen Istenben, és legyen mindig toleráns. Édesapját idézve rámutatott: "Az életben nincs kudarc, csak az, ha nem próbálod meg véghezvinni az életben azt, amiben hiszel".
    Peter Zwack Jr. amerikai dandártábornok, Zwack Péter fia a gyászmisén azt mondta: édesapja egyesült államokbeli évei alatt soha nem gondolta volna, hogy "élete utolsó negyed százada ilyen szerencsés fordulatot vesz", és hazajöhet Magyarországra. Utalt arra, hogy édesapja 1956-ban gyűjtést szervezett az emigráns magyaroknak az Egyesült Államokban. Mint közölte, Zwack Péter gyermekei nem tanultak meg magyarul az Egyesült Államokban, de a családját "körülvette a magyar kultúra". Megjegyezte, a néhai vállalatvezető "gyűlölte a szélsőségesség és az intolerancia minden formáját". Hozzátette: édesapja "hihetetlen jó képviselője volt Magyarországnak" a rendszerváltás után az Egyesült Államokban nagykövetként.
    A gyászszertartáson megjelent többek között Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, Kuncze Gábor, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Demján Sándor vállalkozó, Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.
    A temetés után a Zwack család a  Zwack Unicum Nyrt. székházában fogadja a vállalat dolgozóit és partnereit  Zwack Péter közös búcsúztatásán.
     Zwack Péter 1927-ben született Budapesten. 1946-ban felvették a Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karára, de emellett a családi gyárban is dolgozott. Később apja tanácsára elhagyta az országot, először Olaszországba, majd az Egyesült Államokba emigrált, ebben a két országban végzett közgazdasági tanulmányokat.
    1952-ben a connecticuti New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cég társtulajdonosa lett. 1970-ben elhagyta az Egyesült Államokat, Bécsbe ment a családi vállalat irányítása érdekében. 1972-ben visszatért Olaszországba, először Genovából, majd Velencéből és Firenzéből irányította a céget. 
    1987-ben hazajött Magyarországra, majd 1989-ben létrehozta a  Zwack Unicum Budapest Kft-t. 1991-ben a cég privatizálta a Budapesti Likőripari Vállalatot, megalakítva ezzel a  Zwack Unicum Rt.-t, melynek társtulajdonosa és az igazgatóság elnöke lett. 2008-ban visszavonult a cégvezetéstől, helyét legifjabb fia és legifjabb lánya vette át.
     Zwack Péter 1990 és 1991 között Magyarország washingtoni nagykövete volt. 1992-ben a Liberális Polgári Szövetség-Vállakozók Pártja elnökévé választották. 1994-ben választási szövetséget kötöttek az SZDSZ-szel, a Fidesszel és az Agrárszövetséggel, amelynek értelmében a négy párt közös jelöltjeként indult Kecskeméten, ahonnan bejutott az Országgyűlésbe, amelyben akkor ő volt az egyetlen független képviselő.
    1998-ban az SZDSZ által támogatott független képviselőjelölt volt, de mandátumot nem szerzett. Ugyanebben az évben belépett az SZDSZ-be. 1999-ben a párt országos tanácsának, majd ennek elnökségének a tagja volt. 2000-ben a párt ügyvivőjévé választották, a posztot 2003-ig viselte. 2002-ben pártja országos listáján újra bejutott az Országgyűlésbe, de fél évvel később lemondott mandátumáról. 2010-ben, a pártfelülvizsgálat során nem újította meg tagságát. (MTI, foto: Máthé Zoltán)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.