hirdetés

99 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, márciusban 98,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 124%-kal pedig az árbevétele - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bankholding.

hirdetés

Az első negyedévben így 80,9%-kal nőtt a volumen, ami jelentős gyorsulás a tavalyi negyedik negyedévi átlagos 59%-os növekedéshez képest, így kismértékben hozzájárulhat a GDP növekedés gyorsulásához is az első negyedévben. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban az orosz-ukrán háború miatti óvatosság némileg fékezheti a kilábalást - hangsúlyozza Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

A szakember hozzáteszi, a második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések miatt a következő hónapokban még látványos növekedést mutathat a vendéglátás az alacsony bázis miatt. Azonban a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges, ami csak fokozatos lehet. Ennek megfelelően a vendéglátás helyreállása leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által domináns területeken még kissé elmarad. A korlátozások szinte teljes feloldása élénkítheti az európai turizmust, azonban a kilátásokat rontja a háború miatti óvatosabb magatartás, valamint az energia és élelmiszerárak drasztikus emelkedése, ami érdemben ronthatja a vásárlóerőt.

Suppan Gergely szerint az Európán kívüli vendégek fogadása jóval lassabban állhat helyre. Nagyobb hazai sportrendezvények újra jelentősebb számú külföldi nézőt vonzhatnak. Ugyanakkor számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom tavaly még kiesett, azonban ha idén a terveknek megfelelően megrendezésre kerülnek, a harmadik negyedévben is meredeken javulhat a szektor teljesítménye. A vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlennek tűnik a kétszámjegyű áremelkedés  - zárja elemzését.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

A csillagos eget verdesik a Balatonnál a vendéglátásban dolgozók bérei, mégsem jelentkeznek elegen a meghirdetett állásokra. Ön mit tapasztal e téren?

Partnerünk