A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat

A Borfesztivál első napján, kivételesen ragyogó nyár végi napsütésben igazi gasztro felfedezőtúra részesei lehettünk. A St Andrea pincészet üde borokkal és a hozzá komponált tökéletes fogásokkal várt bennünket. Egyúttal megkóstoltuk a borászat saját tortáját is.

A Borfesztivál már évek óta esős, borongós. Ezért is volt oly meglepő a délutáni nap ereje, akárcsak a St Andrea borászat remek bor és étel kompozíciói.

 Az Egri Csillagok közé tartozó Boldolgságoshoz (2015) szőlő és makadámdióval készült borjúszeleteket készített Barna Ádám a St Andrea pincészet séfje, aki idén egyébként a legjobbak közé került, hiszen elnyerte "Az Év felfedezett séfje" címet is. Ádám nagyon szerényen, rögtön tudomásunkra hozta, hogy a kreációk nem önálló művei, hanem a sommelier kollégákkal egy csapatmunka eredményeként születtek.

Először kóstoltuk a Rózsát, vagyis a St Andrea rozét. A Merlot, Kékfrankos és Pinot Noir megfelelő összetétele eredményeképpen egy jellemzően testesebb, tartalmasabb rozé bor született, mely komolyabb gasztronómiai fogások mellé is tökéletes párosítás lehet. Ezúttal fügét és managalicasonkát álmodott meg hozzá Barna Ádám séf, mondhatni tökéletes összhangban a bor stílusával.

Az igen nehéz, csapadékos évjáratú 2014-es Áldást (mely valójában egy jól sikerült Egri bikavér) az ifjabb Lőrincz György mutatta be, aki egyúttal elmesélte mennyire fontos a jó név, és a névhez tartozó reputáció. Volt olyan vendégük, akit még anno Egri bikavérrel kínáltak, a vendég pedig a lejáratott nevű bort mereven elutasítva inkább Áldást kért. Az Áldáshoz remekült társították a szarvassonkát kökénnyel, füstölt teával.

Talán az egyik legizgalmasabb kombináció mégis a 2012-es Merengőhöz kötődött, mely 2 évig volt hordóban, szakítva a korábbi rövidebb érleléssel. A kifinomult, elegáns, ugyanakkor gyümölcsös bor mellé kiváló választás volt a perui csokoládé mousse, cékla, céklachips és a fanyarkás kakaóbab. Az esemény vége felé már Barna Ádám is elárulta, hogy neki is ez a kombináció jött be legjobban.

A gourmet kóstoló végén pedig az ország tortájának alkotója, Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St Andrea pincészet saját tortáját, melyet szintén egy különleges borhoz, az ifjabbik Lőricz György szintén Kedves nevű borához kreált. A savas, gyümölcsös, édesbor, karamellizált dió, és körte ívilágú lisztmentes torta bizonyára 'kedves' gyöngyszeme lesz majd a St Andrea kolleciónak.

 

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.