A cukros reggelik károsíthatják az agy étvágyszabályozó funkcióját

Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját.

Brit, amerikai és ausztrál kutatók a Royal Society Open Science című tudományos lap friss számában írták le vizsgálatukat, amelyben önkéntesek részvételével tanulmányozták egyebek között a cukros reggeliző pelyhek, belga gofrik hatását - írta a medicalxpress.org.

A nyugati világban élők többsége tudja, milyen veszélyeket rejt a túlságosan feldolgozott ételek és a gyorséttermi fogások fogyasztása: túlevéshez, elhízáshoz és más egészségi problémákhoz vezethet. A tudósok azonban még keresik a választ arra, hogy miért esik olyan nehezükre az embereknek, hogy ellenálljanak az egészségtelen fogásoknak.

Az új kutatáshoz 110 önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak, és egészségesen étkeztek. Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészségtelen reggelit fogyasztanak.

Az önkéntesek - véletlenszerűen kiválasztott - csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatásig, a többiek viszont zsíros húsokat, szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek.

Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket.

A memóriateszteken gyengébb eredményt értek el azok, akik egy hétig cukros ételeket ettek. Ennél is fontosabb azonban, hogy közvetlenül egyetlen egészségtelen fogás elfogyasztása után az agy hippokampusz nevű területe elégtelenül működött.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hippokampusz szerepet játszik az étvágy szabályozásában. Egy adag belga gofri elfogyasztása után azonban nem tudta rendesen ellátni ezt a feladatot, az önkéntesek nem kaptak jelzést, hogy fejezzék be az evést, mert már jóllaktak. Az evés abbahagyása helyett tovább faltak.

Egy hét ilyen lakmározás után az önkéntesekben megmaradt az egészségtelen ételek élvezetének emléke, miközben a kevésbé élvezetes ételek emlékei törlődtek. Az eredmény az volt, hogy nehezen álltak ellen a gyorsételek csábításának.

A nyugati étrenden élőknél a memória gyengülése és az étvágykontroll romlása összefüggést mutatott.

Forrás: MTI


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?