hirdetés

A járdára is kitelepülhetnek a vendéglátók, de tízkor be kell zárni

Nyitott bárrá válhat június 2-tól Párizs, ahol a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb enyhítésének keretében 11 hét után megnyithatnak a vendéglátóhelyeknek, de egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. A fővárosi önkormányzat döntése nyomán azonban azok szinte valamennyi közterületet, a járdákat és a forgalom elől lezárt úttesteket is elfoglalhatják - írja az MTI.

hirdetés

A járdákat nyugodtan, ha van hely, és a parkolóhelyeket is - mondta Anne Hidalgo főpolgármester a Le Parisien című napilapnak adott interjúban. Lesznek hétvégék, amikor lezárjuk a forgalom elől az utcákat azért, hogy a bároknak és az éttermeknek több hely jusson - tette hozzá a főpolgármester. Az intézkedés része a fővárosi önkormányzat bárokat és éttermeket féléven át, márciustól szeptemberig támogató programjának. A vendéglátóhelyeknek a támogatásért cserébe tiszteletben kell tartaniuk egy tízpontos chartát, amelyben az egészségügyi és környezetvédelmi előírások mellett az is szerepel, hogy a kiterjesztett teraszokat este 10 órakor be kell zárni a lakók nyugalma érdekében. A városháza csaknem húsz utcát zár le a nyáron a gépkocsiforgalom elől a teraszok kiterjesztésére.

Párizs más, mint a vidék

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy a vendéglátóhelyek szigorú előírások mellett kedden megnyithatnak az egész országban, de a vírus által leginkább veszélyeztetett fővárosi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. Az éttermekben, kávéházakban és a bárokban az ott dolgozóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek pedig el kell takarniuk az arcukat érkezésekor és távozáskor, valamint ha felállnak az asztaltól. Egy asztalnál legfeljebb tíz ember foglalhat helyet, legalább egy méteres távolságot kell tartani az asztalok között, a bárokban tilos lesz állva fogyasztani. A vendéglátóipart sújtották valószínűleg a leginkább a koronavírus-járvány miatti korlátozások - ismerte el vasárnap Bruno Le Maire gazdasági miniszter a France 3 közszolgálati televízióban és "jó hírnek" nevezte a keddi nyitást. Hatalmas a várakozás, mindannyian szeretnénk újra lélegezni és élni - fogalmazott a tárcavezető.

Kiszabadultak a franciák

Néhány vendéglátóhely már a hétvégén megnyitotta a teraszait Párizsban, de azokat a rendőrség azonnal felszámolta és négy kávéházat meg is büntettek. A nyári melegben a párizsiak megrohamozták a Szajna partjait és a szombaton megnyitott parkokat, ahol kevesen viseltek maszkot, az ugyanis a kormány által csak ajánlott, de nem kötelező a közterületeken. Keddtől egyébként a tengerpartok is megnyithatnak és megszűnik az a korlátozás, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i feloldása óta.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai