A legjobb száraz tokaji: kabar

A márciusi nagykóstolót megelőző borteszt eredményeit olvashatják.


A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát
felvonultató nagykóstolóra. Az idei évben is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők.


Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének több mint 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji
Március Nagykóstolójára március 24-én, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél
mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi
évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a
töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a
sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok
is.


A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A Skoda-Schiller
támogatásával létrehozott Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők, valamint a Szepsy Pincészet és és Demeter Zoltán Pincészete válogatott borai fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók. Újdonság az MTÜ-vel együttműködésben megnyíló Szakmai terem, ahol a HoReCa ágazat képviselőit a borvidékhez kapcsolódó előadások és kóstolók, valamint a borászokkal való személyes eszmecsere lehetősége várja.

A borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek három mesterkurzusra is befizethetnek. Demeter Zoltán
előadása részben a 2016 évjárat, részben pedig korábbi, kivételes tételek bemutatója, középpontban a
borkészítő és a borfogyasztó felelősségének kérdéskörével. Ifjabb Szepsy István kilenc boron keresztül (köztük
forgalomban nem kapható tételekkel) ad áttekintést a Szepsy portfólióról. A Disznókő Szőlőbirtok 25 évét
Mészáros László birtokigazgató foglalja össze, a pincészet legszebb borai közül válogatva.


A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a
szervezők. A független szakmai zsűri a több, mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok
szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et
Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:
Bálint László nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium
oktatója
Blazsovszky Péter, a Babel étterem head sommelier-je
Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője, a Borkollégium
oktatója


A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A lista élére egy olyan szőlőfajta – a kabar –
bora került, amellyel önmagában ritkán találkozhatunk; a hárslevelűk pedig háttérbe szorították a furmintokat.

Top 10 száraz tokaji bor
1.Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2016
2-3. Gizella Pince, Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016
2-3. Palkó Pince, Báthori Hárslevelű 2015
4-5. Erzsébet Pince, Király dűlő Furmint 2016
4-5. Pajzos Tokaj, Tokaji Hárslevelű Selection 2015
6-7. Erzsébet Pince, Estate Furmint 2016
6-7. Holdvölgy Pincészet, Expression Tokaji Hárslevelű "Becsek" dűlő 2015
8. Tokaj Classic, Mád Furmint Király Grand Cru 2015
9. Hangavári Pincészet, Furmint Lapis 2015
10. Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2015

Az édes borok mezőnyében a papírforma érvényesült: csak aszúkat találunk a legjobb tíz között.

Top 10 édes tokaji bor
1-2. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
1-2. Pelle Pince, Tokaji Aszú 2013
3. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
4-5. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szarvas 2013
4-5. Tokaj Classic, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
6. Pajzos Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
7. Béres Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011
8. Hangavári Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Lapis 2013
9. Hímesudvar Pincészet, Tokaji Aszú 2013
10. Tokaj-Hétszőlő, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

Kielmayer Kristian a következőképp foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: „A sor izgalmas volt, a hárslevelűk és hárslevelű alapú házasítások emelkedtek ki eleganciában és komplexitásban. A dűlős borok mellett éppen ezért a hárslevelűnek nagy jövője van. A tokaji aszú kincs és érték Magyarország és a világ számára – ez most is bebizonyosodott.”

Forrás: Vendég & Hotel


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.