A nagy csigatészta teszt

33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A 4 és 8 tojásos, csiga formájú termékeket biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt azonban élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab a hatóság.

Huszonnégy 8 tojásos, valamint kilenc 4 tojásos, csiga formájú, levesekhez kínált száraztésztát vetettek komplex ellenőrzés alá a NÉBIH munkatársai. A szakemberek a tojástartalom mellett tartósítószer (benzoesav, szorbinsav) tartalmat is mértek, valamint a jelölések helyességét is ellenőrizték. Vizsgálták továbbá a száraztésztákra jellemző biztonsági paramétereket, azaz a különböző baktériumok és mikotoxinok előfordulását. Sem szalmonella baktérium, sem mikotoxin nem volt kimutatható a terméktesztben szereplő tételekből.

A mikrobiológiai vizsgálatok során a laboratórium egy termékben nem toxintermelő Staphylococcus aureus baktériumot mutatott ki „tűrhető” mennyiségben, ami nem érte el azt a határértéket, hogy élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentsen. A NÉBIH kötelezi az előállítót az üzemi higiéniai folyamatok felülvizsgálatára. A tojástartalom ellenőrzése során három 8 tojásosként forgalmazott tészta nem felelt meg a jelölésben szereplő tojástartalomnak.

A szakemberek vizsgálták a termékek tartósítószer tartalmát is. A száraztészták gyártásánál ugyanis megengedett, hogy friss tojás helyett különböző tojástermékeket (tojásport, tojáslét) használjanak a gyártók, azonban a száraztészták tartósítószert nem tartalmazhatnak. A NÉBIH ellenőrizte, hogy az előállítók valóban friss tojással vagy tartósítószer-mentes tojáslével készítik-e a száraztésztákat.

Két terméknél – bár a csomagolás képi elemei és a jelölés friss tojás felhasználását sugallták – a laboratóriumi vizsgálatok szorbinsav tartósítószer jelenlétét mutatták ki, ami azt bizonyítja, hogy a gyártó friss tojás helyett tojáslevet, sőt tartósítószeres tojáslevet használt Több terméknél jelentett problémát, hogy a gyártók, forgalmazók a termékek jobb minőségére utaló megkülönböztető jelöléseket tüntettek fel, mint például „Prémium”, „Kiváló minőség”, de azt már nem tudták igazolni, hogy tésztájuk a forgalomban levő hasonló termékekhez képest valóban magasabb minőséget képvisel. Az érintett termékeknél a hatóság a gyártókat kötelezi a megkülönböztető feliratok törlésére.

Az ellenőrzések során összesen 23 termék esetében merült fel kifogás. A jelölési hibákért figyelmeztetésben részesülnek a vállalkozók, míg a négy súlyosabb minőségi probléma miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható teljes összege kb. 400.000 Ft.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?