A Nemzet Sajtja verseny aranyérmese pedig...

Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása - így jellemezhető a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja.

Az egésznapos sajtünnepen egy pillanatra nem lankadt az érdeklődés a finomabbnál finomabb sajtkülönlegességek iránt. Nagy hangsúlyt fektettek az edukációra – úgy a gyerekek, a felnőttek és a szakma tekintetében egyaránt. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a fesztiválon felvonultatott közel félezer sajt mindegyikéről kaphattak információt. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadási segítették fejlődésüket.

“Az esemény által hazánk újabb nagy lépést tett a kifinomult, minőségi sajtfogyasztás irányába, amire óriási szükség van, hiszen az EU-s - évi 18 kg-os - átlag mintegy kétharmadát, hozzávetőleg 13 kiló sajtot fogyasztunk, és ennek körülbelül 70%-át a trappista teszi ki. Küldetésünknek érezzük, hogy a magyar közönséggel minél több minőségi sajtot ismertessünk meg, ezáltal formáljuk az ízlésüket. Azt gondolom, hogy a Nemzetek Sajtfesztiválján felvonultatott 25 ország 400 féle sajtja kinyitja a látóteret. Emellett roppant fontos, hogy az egyre jobb sajtokat gyártó termelők megmutathassák magukat, ezért indítottuk el a Nemzet Sajtja versenyt, melynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte, és a győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen” - mondta Gábossy Ádám, a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

"Budapesten többnyire olyan sajtokat ízleltem, amilyenekkel Franciaországban nemigen találkozni. Éppen ezért nagy hatással voltak rám. Bár Franciaországot nevezik a sajtok hazájának, ettől függetlenül azonban fantasztikus gyöngyszemeket lehet találni a sajtokról kevésbé ismert, kisebb országokban is. Magyarországon több különleges, minőségi gyöngyszemet találtunk” – jelentette ki Dennis Halle sajtszakértő. 

„Új vagyok a magyar sajtokban, de le vagyok nyűgözve, mert kiváló minőségűek. Az angol sajtokhoz képes voltak rendkívül hasonlóak és teljesen különbözőek is. Például a fokhagymás és a mazsolás ízesítésűek nagyon megleptek. A félkemény és kemény sajtok közül kerültek ki a kedvenceim, valamint a győztes sajt is” – árulta el Ross Capes sajtszakértő.

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán által készített Balaton sajt nyerte. Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d’Or-ján, Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen.

“2014 óta készül a rövid érlelési idejű Balaton sajt. Azt szeretem benne, hogy jól megfogható, elegáns, de tejközeli az ízvilága. (...) Úgy gondolom, hogy az a verseny legnagyobb hozadéka, hogy nemzetközi zsűri bírálta, és az ő véleményük alapján tovább tökéletesíthetem a Balatont. Így a világversenyre még jobb lesz” - hangsúlyozta Reményik Kálmán.

Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érkelésű kecskesajt kapta.

„Egy háromfős kis csapat vagyunk, saját kecskeállományunk van, és annak a tejét dolgozzuk fel, teljes tejből készítjük a termékeinket 3 éve. Tudatosan készülünk, sokat tanulunk, folyamatosan szeretnénk fejlődni, de úgy érzem, hogy most érkeztünk el arra a pontra, hogy megszületett a munkánk gyümölcse” – mondta Rónyai Rita, a Bikácsi Sajtműhely sajtkészítője.

A dobogó harmadik helyén a Magyaralmási Zrt. Pater sajtja áll, mely korábban nemzetközi porondon is megállta a helyét.

„2014 óta készítjük a Patert, és 2016-ban nyert először 1. helyezést egy hazai versenyen, majd egy francia világversenyen ezüst érmet szerzett, később pedig Kézműves Remek címet is kapott. (...) Azt gondolom, hogy sikerének titka a jó minőségű, friss tejben, a sajtmester munkájában és a dolgozók precizitásában rejlik” - tette hozzá Németh Sándorné, a Magyaralmási Agrár Zrt. vezetője.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.