hirdetés

A pécsiek megfőzték a világot

Izgalmas projektbe fogott a Pécsi Tudományegyetem: 50 étel a nagyvilágból címmel olyan szakácskönyvet jelentetett meg, amely a földgolyó távoli pontjairól érkezett hallgatók receptjeit gyűjti kötetbe.

hirdetés

„Jóval többről van szó, mint pusztán szakácskönyvről, ez a kiadvány ugyanis arról szól, hogy mi történik egy közösséggel, amikor megnyitja kapuit a különböző kultúrák előtt” – mondta a kiadvány bemutatóján Tarrósy István egyetemi docens, a PTE külügyi igazgatója, hozzátéve: „Ezek vagyunk mi: sokszínűek, változatosak, izgalmasak.” Az ötletgazda Berta Anikó, a PTE orvosi karának EGSC (külföldi hallgatókkal foglalkozó) irodavezetője volt, aki egyben a projektet is összefogta. Kezdeményezése nyomán az egyetemen tanuló mintegy 4600 külföldi diák körében tavaly felhívást tettek közzé, s arra kérték őket, osszanak meg a családjukból, hazájukból származó autentikus recepteket. Az eredmény 46 országból ötven, jellemzően hétköznapi, „népi” ételleírás lett, ezek alapján született meg az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyv, amely május közepétől országos terjesztésben, a Líra hálózatában is elérhető.

Csortos Szabolcs/UnivPécs
Csortos Szabolcs/UnivPécs

A diákok a Konyhafőnök című műsorból is ismert Lokodi Ákos séffel minden ételt elkészítettek, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig. Lokodi Ákos „nagy utazásnak” nevezte a közös munkát, és lapunknak elmondta, megerősítést nyert abban, hogy mint mindenhez, a főzéshez is maximális nyitottsággal és alázattal érdemes hozzáállni, mert az ember csak így képes a tiszta befogadásra. A könyvben a különleges alapanyagokat és fűszereket felsorakoztató receptek mellett röviden a hallgatók is bemutatkoznak: személyes történeteiken keresztül az olvasó a skót felföldtől belső Afrikáig és a Karib-tengerig a különböző kultúrákba és családokba is bepillantást nyer. A kötet bemutatóján a diákok részéről is elhangzott, hogy sosem felejtik el a közös projektet, amelyen keresztül nemcsak egymást, de egymás kultúráját is jobban megismerték.

A termékenyítő keveredés jegyében a nemzetközi fogásokhoz magyar borok társulnak: Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó, PTE), Hevér László borász (PTE) és Sue Tolson nemzetközi borszakíró a Pannon Borrégió, illetve a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait ajánlja a receptek mellé.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai