Bőven ehetnénk pulykát, de nem eszünk eleget

A pulykaágazat helyzete a tavalyi nem túl kiemelkedő év ellenére stabil, ugyanakkor a versenyképességének növelése és a fogyasztásösztönzés döntő jelentőségű a jövő szempontjából – derült ki a Magyar Pulykaszövetség évértékelő sajtóebédjén, amelynek a B-terv Lakásétterem adott otthont. Az elmúlt években tapasztalható hullámok ellenére is sikeres nehézipari erőt képvisel az ágazat a baromfiiparon belül.

A termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 95 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél – mi több, 2000-ben 140 ezer tonna volt a termelés belőle.
– Az export valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, a belföldi értékesítés pedig meghaladta a 32 ezer tonnát – mondta el Erdélyi István, a magyar Pulykaszövetség elnöke, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt elnök-vezérigazgatója.

Ami a fogyasztást illeti, a hazai piac ingadozó, az elmúlt években kissé visszaesett (tavaly mintegy 4 kg az egy főre eső pulykahús fogyasztás, míg például 2004-ben 7 kg körül volt), nagyjából követi az életszínvonal változásait.

A munkaerő hiánya a pulykaágazatban is kihívást jelent a szövetség szerint, továbbá úgy vélik, szükséges lenne támogatni a beruházásokat és automatizálással járó fejlesztéseket annak érdekében, hogy a hazai, többségében családi vállalkozások ne csak belföldön legyenek erősek, hanem külföldi terjeszkedésben is gondolkodhassanak.

–  Az elmúlt év ágazati tevékenységét nézve, eredményes év volt a tavalyi, hiszen a korábbi időszak nehézségein túllépve, a 2016-2017-es madárinfluenza időszakán túlhaladva, a felhalmozott készletet sikerült értékesíteni, az exportunk pedig szépen fellendült - foglalta össze az elmúlt év teljesítményét az elnök. – Ettől függetlenül nehézségek is jelentkeznek, amellyel muszáj szembe kell néznie a pulykaágazatnak: a beszűkült lehetőségeink oka a többlet vágókapacitás hiány. A legnagyobb erőt a Gallicoop Zrt. 28 ezer tonnás vágóhídja képviseli, ezt követik a 6-8 ezer tonnás vágóhidak vannak, ahol a bővülés nehézkesen érhető el. Az, ahogy eddig ez az ágazat fejlődött, illetve szintet tartott az elmúlt években, a következő időszakban automatizálás nélkül nehezen lesz fenntartható. Újabb forrásokat kell majd bevonni annak érdekében, hogy a nehéz fizikai munkát kiváltsuk, annál is inkább, hiszen nincs is elegendő, a nehéz daraboló munkára alkalmas munkaerő. Azt gondoljuk, hogy automatizálással, kisebb létszámmal, azonos bértömeggel, de egy főre számított nagyobb bérrel lehetne megoldani a problémákat.

Szebb a pulyka, mint a páva

Király László, a Zala-Cereália ügyvezető igazgatója hasonlóképpen látja a helyzetet. Mint elmondta, összetartó, szakmailag magasan képzett, mintegy 150-200 főszereplős csapat adja a szakma magvát, akik készek és képesek a technológiai fejlődéseket befogadni, követni.

– A számokon túl minden tagunk nevében elmondhatom: mi nem csak a szakmánkat szeretjük – szeretjük a pulykát is. Nem csak úgy, mint fenséges táplálékot, de úgy is, mint élőlényt. 25 éve fogadtam az első napospulykámat, és bár ma már ritkán jutok ki a telepekre, bármikor is kerül rá sor, örömmel tölt el a sok kis állat közelében lenni. Biztos vagyok benne, hogy ez a hozzáállás is segített benne, hogy a nyugati versenytársak, kondíciók közepette is elfogadható eredményeket tudunk elérni az ágazatban, és joggal bízom benne, hogy ezután is meg tudjuk tartani a termelési szintünket.

Forrás: Store insider


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.