A szőlőmag, mint gyógyszer?

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

Először a Nobel-díjas tudós, dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban kutatásai eredményét, mely szerint a szőlőmag rendkívül kedvező hatással bír az emberi szervezetre, és valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. Mint jól ismert, a híres tudós nem sokat hibázott, a szőlő magjával kapcsolatban is igaza volt: mindkét termék rendkívül hatékonyan lép fel a szabadgyökökkel szemben, ezzel megelőzve az öregedést és a betegségek kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, védik a szívet, illetve a koleszterinszintet is pozitív irányba befolyásolják.

A Villányi Gourmet sarokban megtalálható szőlőmag termékek a Villányi borvidék leghíresebb borászainak válogatott vörös törkölyéből készülnek. Nagy Sándor, a Villányi Pálinka általános igazgatója mesélt arról, hogy miben rejlik a termékek nagyszerű hatása:

Szőlőmagliszt:

Aszőlőmagliszt az egészséges táplálkozás és a különleges ízek ötvözete. Egészségmegőrző hatása miatt a modern magyar konyha egyik alapkelléke. A vörösszőlő magjából készülő liszt rendkívül magas természetes antioxidáns forrás. A hidegen sajtolt őrlésnek köszönhetően a liszt csak egészséges összetevőket tartalmaz, felszabadítva a magban rejlő egészséges hatóanyagokat. A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes, ezen kívül a szőlőmag olajosságának köszönhetően megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérerek és hajszálerek falait. Leggyakrabban kenyérfélék és pékáruk készítéséhez használják, de teába vagy egyéb italba is keverhető. Bármennyire is egészséges, túlzásba azért ne essünk – napi javasolt fogyasztási adagja 1 teáskanálnyi.

Szőlőmag olaj:

A szőlőmag olaj a már kipréselt szőlőszemek magjából készül. A hidegsajtolásnak köszönhetően a szőlőmag olaj is magas antioxidáns tartalommal bír – ezzel segítve egészségünk megőrzését. A végeredmény egy rendkívül tiszta, lágy olaj, mely alkalmas sütéshez, főzéshez, valamint saláták és hidegkonyhai ételek elkészítéséhez is. A hidegen sajtolásnak köszönhetően megőrzi a szőlőmag összes jótékony tulajdonságát. Könnyen emészthető, javítja a látást, ezen túl pedig pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Magas E-vitamin tartalmú, szabadgyök megkötő képessége erősebb, mint a C-vitaminnak vagy az E-vitaminnak. Használható belül de kívül is – utóbbit kozmetikai, szépészeti kúrák alkalmával.

A technológia:

A szüretelést követően a fennmaradó törkölyt azonnal el kell kezdeni feldolgozni, nehogy az elkezdjen ecetesedni vagy erjedni. Egy speciális gép segítségével a szőlő magját és a héját külön választják. Az eredetileg 50-60% nedvességtartalmú magokat ezt követően szárítják, míg az eléri az optimális nedvességtartalmát (kb. 10%). Ezt követően a magokból vagy hidegsajtolással szőlőmag olajat készítenek, vagy őrléssel szőlőmaglisztet.

Forrás: Vendég & Hotel


Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?