A tányér és az evőeszköz mérete befolyásolja, hogy mennyit eszünk

A tányérjaink és evőeszközeink mérete jelentősen befolyásolhatja elménket az ételadagok megválasztásakor – derül ki a The Daily Meal írásából.

Több tanulmány is bebizonyította már, hogy nagyobb tányérokból az emberek többet is esznek, méghozzá valószínűleg azért, mert az ilyen edényekben kevesebbnek tűnik a kiszedett élelmiszer mennyisége. A Journal of Experimental Psychology szaklapban, 2013-ban publikált értekezés szerint, egy kínai büfében a méretesebb tányérból étkező kísérleti alanyok nem kevesebb, mint 45%-kal fogyasztottak többet a megszokott adagjuknál.

Érdekes, hogy a kisebb evőeszközökkel táplálkozó személyek ugyancsak többet esznek meg az eléjük helyezett élelemből. A Journal of Consumer Research folyóiratban megjelent, egyik közelmúltbeli tanulmány alapján ennek az az oka, hogy a kisebb evőeszközöket használó embereknek a „jóllakottság érzéséhez” a nagyobb villát, kést stb. használó társaiknál több falatot kell a szájukhoz emelniük.

Hogy mekkora egy megfelelő méretű porció? Az értekezés arra a következtetésre jut, hogy „az emberek nem kapnak belső figyelmeztetést az elfogyasztandó, testhezálló adagra vonatkozóan”. Az tehát ebből a tanulság, hogy jobb, ha nem hagyjuk, hogy az éttermi tányérok vagy evőeszközök mérete befolyásolja az általunk bekebelezett eleség mennyiségét.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.