A tönk széléről a prémiummárkáig

A cseh Bernard sörgyár több szempontból sem csupán egy prémiumsöröket készítő vállalat. Hagyományos cseh sörfőzési eljárásokat élesztett újjá gyakorlatában, és markáns sörgasztronómiai, gyártási, na és közéleti véleményeket képvisel. Mindezt pedig kompromisszumok nélkül. (X)

„Vannak, akik főzik a sört, és vannak, akik készítik” – utal a csaposok és a főzdék közötti különbségre a régi cseh szólásmondás.

Csehország és Magyarország között sok a közös történelmi és kulturális pont. Összeköt bennünket a közös kelet-európai múlt, a Monarchia, a szocializmus és a keleti blokk, a régiós azonosságok, a sör… hát az pont nem. Nem kell mesélni arról, hogy a hazai és a cseh sörgyártás fényévekre van egymástól, lévén nálunk jóval kevésbé tekint vissza nagy múltra a sörfogyasztás és maga a sörfőzés.



Az utóbbi években a hazai sörforradalom révén ugyan nagy lendületet vett a minőségi sörfogyasztás és a „sörértés”, a sörgasztronómia, azonban mintha a magyar piac a két véglet: a kisüzemi sörfőzdék egyedi, kulináris sörei és a multik termékei között mozogna. A cseheknél a két végpont közötti terméket gyártó sörgyárból is számos van, az egyik ilyen az 1597-ben alapított Bernard.

A minőségi sör fogyasztásának hazai állapotain segíthet egy jó forgalmazó, esetünkben az 1997-es alapítású Liquid Gold Kft., amely azt a célt tűzte zászlajára, hogy tradicionális minőségi söröket importáljon a termékek származási helyéről.

„Akkor, amikor egy neves cseh sör a 2010-es évek közepétől kikerült a portfóliónkból, kerestünk egy megbízható cseh márkát – így került képbe a Bernard. A megbízhatóságuk, a stabilan kiváló minőség és az olajozott kooperáció eredményezte a velük való együttműködést” – mondta el Fáczán Dániel, a hazai forgalmazó Liquid Gold Kft. kereskedelmi igazgatója.

Megőrült a világ

A Bernard hosszú utat járt be a prémiummárkáig. A sörgyárat 1949-ben államosították, 1991-ben, a rendszerváltáskor pedig a tönk szélén állt a kisvárosáról elnevezett Humpolec főzde. Ekkor vásárolta meg azt egy árverésen Stanislav Bernard, Josef Vávra sörfőző mester és Rudolf Smejkal. Stanislav Bernard nem csupán egy sörgyár mezei tulajdonosa, hanem közéleti szereplő, lobbista, nem utolsósorban pedig cégének reklámarca.
Miután átvette a gyárat, Bernard 1993-ban megalapította a Cseh Kis és Független Sörgyárak Egyesületét, amelynek 1999-ig volt az elnöke. Ilyen minőségében sikeresen lobbizott a döntéshozóknál, hogy a független kis sörfőzdék esetében csökkenjen a sör jövedéki adója. Folyamatosan kiáll a tradicionális cseh sörfőzés mellett, nem titkolva, hogy szembemegy a nagy sörgyárak főzési gyakorlatával. Bernard 2008-ban az év embere lett Csehországban.

A márka elhíresült közéleti témájú, meghökkentő kampányairól, melyekkel lehet egyet vagy egyet nem érteni, de semmiképpen sem szó nélkül hagyni. Az egyik ilyen a The world has gone crazy – Megőrült a világ kampány, amely közéleti témákra reagált a hirdetésekkel – a délkelet-ázsiai gyerekkatonáktól cseh rendőri erőszakig. A brand bátran felvállal politikai üzeneteket is, és beleállt például a távozó cseh elnök korrupciós botrányaival kapcsolatos üzenetekbe. Ahogy Bernard nyilatkozott nemrégiben: „A magas minőségen túl nem csupán egy kultbrandet és sztorit szeretnénk építeni, hanem fontos a saját véleményünk is.” Így lesz egy sörgyár nem csupán gazdasági, de közéleti tényező is.

Saját malátázótól a Szent Vitusig

„A sörgyár 2018-ban 382 ezer hektolitert főzött, melynek 20%-a kerül exportra. A vállalat első kiviteli országa

Peru volt, ma már 33 országba szállítunk, Kelet-Európában Magyarországon kívül ott vagyunk Szlovákiában, Bulgáriában és az orosz piacon is. Idén három-öt százalékos növekedésre számítunk” – mondja Tomas Hraba, a Bernard exportigazgatója.

A Bernardnak ma több mint egy tucat típusú söre van. A söröket elsősorban csatos üvegekben forgalmazzák, ezzel is jelezve, hogy nem szeretnének a nagy főzdék nyomdokaiba lépni. Dobozos kiszerelésük pedig nincs.
A sörgyár 2000-ben megvásárolta Csehország egyik legrégebbi malátázóépületét, ahonnan a kiváló pils típusú malátát szerzik be. Saját élesztőkultúrával rendelkeznek, csupán a komlót vásárolják. Időt hagynak a gyártásnak: lagerük 40-60 nap alatt készül el, szemben egy nagyobb sörgyár jóval rövidebb gyártási folyamatával. Pasztörizálás helyett mikrofiltrációs eljárással szűrik a sört, így megmaradnak a szűretlen sörökre jellemző gazdag ízek és friss illatok. Ezzel a módszerrel készül a Bernard Celebration lager is, amely egy pasztörizálatlan, 5%-os alkoholfokú világos sör.

Ha az ember a sörgyár csapjáról megkóstolja a Bernard tradicionális söreit, rögtön megérti, hogy a csehek miért számítanak „sörös” országnak. Hogy mennyit számít a saját alapanyag, a saját malátázó, a sok évszázada tökéletesített szaktudás és technika. Ha pedig a gyár főzdemestere friss sört csapol, megérti azt is, hogy miért olyan fontos a jó hab: ezeknek a lágereknek tartós, tömör, kemény a habjuk, amely nem csupán kihozza a komló friss ízét, de elfogyasztás után olyan csipkéket hagy a pohár szélén, mint a prágai Szent Vitus-székesegyház tornyainak gótikus csipkézete.

Láger vs. IPA

A söröket szezonálisan is csapra lehet tenni, lehetőség van kipróbálni egy adott típust. A Bernard lefőzött sörének 60%-a keg hordókban értékesül. A cég hosszú távú terveiben persze a kiskereskedelem is szerepel, használnak sima kupakos üvegeket is.

„Egy függőleges tartály lehetőséget ad arra, hogy nagyobb volumenben készüljön el a sör, rövidebb idő alatt, viszont a Bernard sörgyár csak és kizárólag az első fermentációhoz használja a függőleges tartályokat, a vízszinteseket pedig a lágerezéshez a második fermentációnál” – beszél alkalmazott eljárásukról az exportigazgató.

Zömében így készül a Bernard Dark láger, amely egy pasztörizálatlan, 5%-os barna sör, négyféle malátából főzve. A másoderjesztés viszont ennél a típusnál az üvegben történik. Ez a sör kapta a legtöbb elismerést a cseh és nemzetközi versenyeken a Bernard sörök közül.

Bár az ale nem egy hagyományos cseh típusú sör, a Bernard a sokszínűség jegyében a zászlajára tűzte az IPA-k és APA-k készítését is. A Bernard Bohemian Ale egy felső erjesztésű, ale típusú sör. A magas alkoholfok ellenére (8,2%) friss, gyümölcsös illata, malátás íze van, enyhe korianderes beütéssel. 2015-ben a világ legjobb belga típusú ale sörének választották.

 

De nem csupán az – egy cseh fogyasztó számára istenkáromlással felérő – ale főzésével kedveskedik a trendkövető fogyasztóknak a Bernard: tavaly került a boltokba a meggyes és a szilvás alkoholmentes sör, amely igazi üdítő csemege a gyümölcsös sörök kedvelőinek.

„Vannak, akik főzik a sört, és vannak, akik készítik” – tartja a cseh mondás. A humpoleci székhelyű gyár exportigazgatója szerint a forgalmazók is ilyen sörkészítők, ők azok, akiken múlik, hogy a vendég milyen sört is fog elfogyasztani. Akár a prágai Hradzsinra néző kiskocsmában, akár pedig egy pesti belvárosi bisztróban.

(X)

Forrás: Turizmus Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?