A Törley a világ legjobbjai között

Egy évvel a megjelenésük után már nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a magyar borok hírnevének öregbítéséhez jelentős mértékben hozzájárultak a Törley borai. A több mint 130 éve közkedvelt pezsgők nyomdokait követve idén már a pincészet borai is tucatnyi díjat hoztak el hazai és nemzetközi borversenyekről. A 2013-ban piacra került Törley Muskotály, Rosé és Chardonnay borok bevezetésekor a cég azt ígérte, hogy neves borbírálók által is megméretteti az újdonságokat. A borok eddig jól vették az akadályokat, komoly elismeréseket zsebeltek be a közönség mellett a szakma oldaláról is.

Az idei londoni Decanter World Wine Awards-on, amely szakmai körökben a legfontosabb versenyek egyikének számít, a Törley Pinot Noir rosé is felkerült az éremtáblázatra, a Muskotály pedig oklevelet kapott, miközben a pezsgők közül a 2011-es Törley Chardonnay Nyerspezsgő aranyérmes lett. A Chardonnay-k világversenyén a Chardonnay du Monde-on a Törley Chardonnay brut kapott ezüstérmet. A Törley Muskotályt pedig aranyéremmel díjazták a brüsszeli XXI. Concours Mondial-on és a francia Les Citadelles du Vin és a német Mundus Vini versenyeken, illetve ezüstéremmel a rangos londoni Wine and Spirit Competition-ön.

Élvonalban

Talán ennél is fontosabb hír, hogy a Törleyt díjazták a pezsgők és champagne-ok idén először megrendezett világbajnokságán, amelyet a világ egyik legismertebb boros szakírója, a „pezsgők pápájának” nevezett Tom Stevenson hívott életre, a zsűrit pedig a pezsgővilág legnagyobb becsben tartott kóstolói és specialistái alkották. A versenyen a világ 650 pezsgőjét értékelték számos különböző kategóriában. A Törley Fortunája a magyarok közül egyedüliként került fel az éremtáblázatra egy ezüsttel. Stevenson nevéhez fűződik egyébként a világ egyetlen, hiánypótló pezsgő-enciklopédiájának összeállítása, ahol a „nagyok” egyikeként a Törley egy teljes, keretes kiemelt oldalt kapott.

A Fortuna ezen kívül aranyérmet kapott a már említett Wine and Spirit Competition-ön, a cég egy másik ízletes pezsgője, a Gála pedig aranyérmes lett a berlini Wein Trophy versenyen. Összességében a Törley borai, pezsgői Londontól Bordeaux-ig, Németországtól Brüsszelig tíz borversenyen 6 arany, 5 ezüst és 8 bronzérmet kaptak, de sikeresen szerepeltek a belföldi versenyeken is, a Bor és Piac szerkesztősége által meghirdetett Média Bora versengésen például a Chardonnay Brut megkapta a legjobb boroknak és pezsgőknek tartogatott nagyaranyat. A borok közül pedig a Muskotály nyert egy ezüstérmet a legjobb hazai italok seregszemléjén, a budapesti VinAgora versenyen.

Minőség „nagyban”

A díjnyertes italok mögött álló borászok vezetője, Kemendy László szerint a Törley sikerei azt bizonyítják, hogy „nagyüzemi” körülmények között is készíthetők olyan italok, amelyek bármikor felveszik a versenyt a világ elitjével. Ilyen módon a márka eredményei végre cáfolni látszanak a hazai borászat évtizedekre visszanyúló gondját, amely szerint a magyar bor nemzetközi sikerének gátja nem a minőség, hanem a korlátozott mennyiség. A borász szerint „a siker kulcsa az, hogy a borok és a pezsgők elkészítésének valamennyi folyamatát kiemelt figyelemmel kezeljük a szőlő metszésétől a szüretig, az alapborok kezelésétől a palackozásig, tehát a szőlőtőkétől a fogyasztó asztaláig!” Ahogy Kemendy fogalmaz, „minőség a saját szőlőskertünkből”. A Törley borai ma már a legtöbb országos bolthálózat polcain megtalálhatók.

A Törley Pinot Noir Rosét kellemes, édeskés málnás-szamócás illat és íz jellemzi. Különösen ajánlott lazacos finomságok, vagy kacsasült, illetve egyéb kacsahúsból készült ínycsiklandó étkek mellé. A Törley Muskotály édes, mégis savas ízével kiváló párosítás az olyan nem túl édes desszertekhez, mint a palacsinta, a túrógombóc, a fagylalt, vagy az olyan könnyű nyári ételekhez, mint a gyümölcssaláta. Az intenzív illatú, zamatos Törley Chardonnay borhoz kiválóan illenek a fehér húsú szárnyasból készült ételek, illetve a halételek, különösen ezek grillezett formái. Nem okozhat csalódást bármilyen olaszosan elkészített tészta vagy pizza sem, vagy ha csak sajtot szeretnénk enni, akkor egy nem túl fűszeres lágy vagy félkemény sajt is kiváló párosítás lehet.

Hogy mindenki megtalálja a magának valót a Törley borkínálatában, az eddigi édes, gyümölcsízű borok mellett 2014-ben egy száraz Cserszegi fűszeres is a polcokra került. A pincészet a édes élvezetek szerelmeseinek is kedveskedett idén, amikor piacra dobta a nevében is légies ízesített boralapú koktélt a Törley Aérient. Sajátossága, hogy kevesebb benne a buborék és alacsonyabb - 5,5%-os - az alkoholtartalma. Minden bizonnyal a könnyű, friss, gyümölcsös ízek kedvelőinek a kedvence lesz.

Forrás: Élelmiszer Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?