Algaolajjal helyettesítenék a pálmaolajat

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói szerint a mikroalgák egyik gyakori típusából kivont zsiradék akár a pálmaolaj egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívája is lehet.

Kísérleteik során a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a pálmaolajhoz képest a mikroalgákból nyert változat több többszörösen telítetlen zsírsavat és kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. Ez azért jó hír, mert míg a többszörösen telítetlen zsírsavak bizonyítottan csökkentik a rosszkoleszterin-szintet, a telített zsírsavak akár a stroke kialakulásához is hozzájárulhatnak.

A szingapúri felfedezés további pozitív hozadéka lehet, hogy az olajpálma-ültetvényekkel szemben az algatelepek kialakításához nincs szükség erdőtlenítésre, vagyis az alternatív megközelítés sokkal fenntarthatóbbnak tekinthető.

Az algaolaj előállításához a tudósok először is egy, az összes élő sejtben megtalálható piruvinsav nevű, szerves anyagot hozzáadtak egy Chromochloris zofingiensis algát is tartalmazó oldathoz, majd pedig a fotoszintézis serkentése érdekében ultraibolya fénynek tették ki az elegyet.

14 nap elteltével a mikroalgákat megmosták és megszárították, majd pedig az olaj és az algafehérje közötti kötések lebontása érdekében metanollal kezelték az élőlényeket.  Ez az eljárás tette lehetővé, hogy a szervezetükből ki lehessen vonni a zsiradékot.

A kutatók szerint egy 100 grammos bolti csokoládé elkészítéséhez 160 gramm algára lenne szükség.

William Chen, az NTU Élelmiszer-tudományi és -technológiai Programjának igazgatója gyakorlatilag győzelemként értékelte a felfedezést. A szakember szerint kollégáival folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek az élelmiszer-ellátási lánc káros környezeti hatásait valamelyest enyhíteni tudják, és a pálmaolaj kiváltása algaolajjal épp egy ilyen megoldás lehet.

Forrás: Food Business News / Store Insider


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.