Atyaég, mi jöhet még? Már a ketchupnak is annyi?

Az éghajlati válság egy olyan termék elérhetőségét is befolyásolhatja, amelyet szinte minden bolt polcain megtalálunk, és az éttermek, kisvendéglők asztalainál is folyton kérik a vendégek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tudósok azt jósolják, hogy a ketchup készítéséhez használt paradicsom termése a következő tíz évben a felére csökkenhet. Az Aarhusi Egyetem dán kutatóinak rossz híre van a ketchup kedvelői számára. A kutatók matematikai modellt dolgoztak ki annak megbecslésére, hogy a globális hőmérséklet fokozatos emelkedése hogyan hat majd a paradicsomtermésre, és ennek következtében a ketchup előállítására, adja hírül a szomorú megállapítást a magyarmezogazdasag.hu a well.pl cikke nyomán. 

 
 
A legrosszabb forgatókönyv szerint a ketchup készítéséhez használt piros, édes és lédús paradicsom termése 2050 és 2100 között a felére csökken. A paradicsomtermesztést befolyásolja majd az átlaghőmérséklet jelentős globális emelkedése az e zöldségek termesztéséről híres régiókban. Ezek közé tartozik Olaszország, Kína és Kalifornia, amelyek együttesen a világ paradicsomtermelésének kétharmadát adják.

A dán kutatók előrejelzése szerint ezekben a régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokkal, majd a következő 30 évben további 5 Celsius-fokkal fog emelkedni az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

Ugyanakkor a modell azt mutatja, hogy a világ tizenegy legnagyobb termelőjénél a feldolgozásra és többek között sűrítmény és ketchup előállítására használt paradicsom globális termésmennyisége a jelenlegi 14 millió tonnáról, kevesebb, mint 7 millió tonnára csökken évente.

Minden növénynek megvan az optimális hőmérséklete, amelyen a legjobban fejlődik. Egy küszöbhőmérséklet felett azonban felgyorsulnak az öregedési folyamatok, ami negatív hatással van a hozamra" - írják a kutatók jelentésükben.

A kutatók szerint a paradicsomfeldolgozás jövőbeli jövedelmezősége is eltérő az egyes régiókban. Véleményük szerint Kína képes lesz fenntartani a mezőgazdaság ezen ágának jövedelmezőségét, míg Olaszországot és mindenekelőtt Kaliforniát érintik majd a legsúlyosabban a globális felmelegedés negatív hatásai. Ez annál is inkább így van, mivel Kalifornia már most is óriási szárazsággal és ivóvízhiánnyal küzd.

 

Forrás: well.pl / magyarmezogazdasag.hu


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.