Az összeomlás szélén a brit sertéságazat

Súlyos válság fenyegeti a brit sertéságazatot, miután a kelet-európai munkavállalók kivándorlása henteshiányhoz vezetett.

A kelet-európai mészárosok elvándorlása miatt a nagy-britanniai sertéságazat krízisközeli helyzetbe jutott. Rob Mutimer, a National Pig Association (NPA) elnöke, és Minette Batters, a National Farmers Union (NFU) elnöke azt nyilatkozták, hogy a Brexit és a COVID-19 hatásának enyhítésére irányuló sürgősségi vízumintézkedések hatástalannak bizonyultak. Októberben a kormány hat hónapos sürgősségi vízumot ajánlott fel 800 külföldi hentesnek, de az NPA-nak csak 105 immár megérkezett vagy leendő munkavállalóról van tudomása.

Az újabban kialakult, kedvezőtlen munkaerőpiaci viszonyok miatt egyes beszámolók szerint 2022 első hetében akadtak gazdák, akiktől a leszerződött sertések mindössze 50 százalékát vették át a feldolgozók. Átlagosan 30 százalékos ez az arány. Egyes hírek szerint az ágazati nehézségek miatt mostanáig 170 000 sertés szak- és időszerű vágása maradt el, és a felduzzadt állomány óriási gazdasági terhet ró a tenyésztőkre.

Az ágazati testületek azt állítják, hogy helyszűke miatt mostanáig több tízezer egészséges sertést öltek le kényszerből a termelők.

A szektor éppen ezért egy olyan, rendkívüli csúcstalálkozó összehívását indítványozta a kormánynál, ahol a kabinet az ellátási lánc szereplőivel megvitathatja a válság kezeléséhez szükséges legfontosabb lépéseket. Az ágazat képviselői a tárgyalások megkezdése mellett mind ezen felül arra kérték az államot, hogy a brit sertéstermékek fogyasztására ösztönző kampányok elindítására bátorítsa a helyi kiskereskedőket. A szakma abban bízik, hogy a promóciók esetleges sikere a feldolgozók számára is inspirálólag hat majd a restancia felszámolásához.

Forrás: European Supermarket Magazine, Pig World

Forrás: Store Insider


Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?