hirdetés

Belehalok, ha folytatom - búcsúzik a legendás vendéglátós

Négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait a sztármixer-vendéglátós. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Lajsz András 85 millió forintért árulja jól menő, újlipótvárosi éttermét, az L.A. Bodegitát. Az árban benne van a bérleti és az elővásárlási jog, a teljes bútorzat és a gépek, valamint a működési engedély is.

"Az étterem mélyrepülésbe kezdett, amikor a szívproblémáim miatt kisebb-nagyobb megszakításokkal másfél évig nem voltam itt. Ugyan azóta már visszatértem, de egy étterem működtetése teljes embert kíván, és az emberek Lajsz Bandit keresik, aki nagyon sokszor nem volt ott" - nyilatkozta a Borsnak a sztármixer. Aki hozzátette azt is, hogyha folytatná, akkor az étterméből vinné el a mentő és jó eséllyel bele is halna az iramba.

Lajsz András (Fotó:labodegita.hu)
Lajsz András (Fotó:labodegita.hu)

"Ebben a helyzetben már nem kockáztathatok, mert vannak még céljaim, és nem hiszem, hogy jót tenne a szívemnek, ha napi 16 - 18 órát foglalkoznék az étteremmel - fogadkozott Lajsz, akinek az elmúlt másfél évben négy szívinfarktusa volt. Ráadásul a sztármixer tavaly augusztusa óta egyedül él.

 Stresszes magyarok

A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések egyik legfőbb rizikótényezője - olvasható a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportjának aggasztó jelentéstésében. A tanulmány többek között kitér arra is, hogy európai összehasonlításban Magyarország elég rosszul szerepel, ami a munkahelyi stresszt illeti. Csak összevetés képpen a magyar munkavállalók stressz szintje például kétszerese a dánokénak. A munkahelyi stressz tényezők közül a munka értelmességében (67), a vezetés minőségében (49) és a munkahelyi elégedettségben (53) is Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot. Az országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63%), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47%) okoznak magas stresszterhelést. Jelentős stressz tényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke (41%), valamint komoly problémát okoz a szekálás. A stresszfelmérésben résztvevők mintegy 40 százaléka számolt be arról, hogy valamilyen gyakorisággal szenved a munkahelyén a szekálástól - számolt be a kutatás eredményei kapcsán Nistor Katalin pszichológus.

Élen a vendéglátás

Nem meglepő, hogy Lajsz András úgy érezte, nem érdemes tovább kockáztatnia a vendéglátó iparban. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a munkahelyi stressz mértéke a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legjelentősebb (56%), ezt követi a Kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlan ügyek ágazat (55%), és a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54%).

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai