Belehalok, ha folytatom - búcsúzik a legendás vendéglátós

Négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait a sztármixer-vendéglátós. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.

Lajsz András 85 millió forintért árulja jól menő, újlipótvárosi éttermét, az L.A. Bodegitát. Az árban benne van a bérleti és az elővásárlási jog, a teljes bútorzat és a gépek, valamint a működési engedély is.

"Az étterem mélyrepülésbe kezdett, amikor a szívproblémáim miatt kisebb-nagyobb megszakításokkal másfél évig nem voltam itt. Ugyan azóta már visszatértem, de egy étterem működtetése teljes embert kíván, és az emberek Lajsz Bandit keresik, aki nagyon sokszor nem volt ott" - nyilatkozta a Borsnak a sztármixer. Aki hozzátette azt is, hogyha folytatná, akkor az étterméből vinné el a mentő és jó eséllyel bele is halna az iramba.

"Ebben a helyzetben már nem kockáztathatok, mert vannak még céljaim, és nem hiszem, hogy jót tenne a szívemnek, ha napi 16 - 18 órát foglalkoznék az étteremmel - fogadkozott Lajsz, akinek az elmúlt másfél évben négy szívinfarktusa volt. Ráadásul a sztármixer tavaly augusztusa óta egyedül él.

 Stresszes magyarok

A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések egyik legfőbb rizikótényezője - olvasható a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportjának aggasztó jelentéstésében. A tanulmány többek között kitér arra is, hogy európai összehasonlításban Magyarország elég rosszul szerepel, ami a munkahelyi stresszt illeti. Csak összevetés képpen a magyar munkavállalók stressz szintje például kétszerese a dánokénak. A munkahelyi stressz tényezők közül a munka értelmességében (67), a vezetés minőségében (49) és a munkahelyi elégedettségben (53) is Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot. Az országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63%), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47%) okoznak magas stresszterhelést. Jelentős stressz tényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke (41%), valamint komoly problémát okoz a szekálás. A stresszfelmérésben résztvevők mintegy 40 százaléka számolt be arról, hogy valamilyen gyakorisággal szenved a munkahelyén a szekálástól - számolt be a kutatás eredményei kapcsán Nistor Katalin pszichológus.

Élen a vendéglátás

Nem meglepő, hogy Lajsz András úgy érezte, nem érdemes tovább kockáztatnia a vendéglátó iparban. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a munkahelyi stressz mértéke a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legjelentősebb (56%), ezt követi a Kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlan ügyek ágazat (55%), és a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54%).

Forrás: Pénzcentrum


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?