Bock József az év Királyi Borásza

A nagyszakácsi Királyi Szakácsok Nyomdokán rendezvény Királyi Borász választásának győztese az idén Bock József lett. A méltán elismert borász hat borával nevezett erre az igazán különleges versenyre, amely sokkal inkább az ízek harmóniájának versenye, mint hagyományos borászverseny.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavalyi év királyi ételsorának 6 fogásához nevezték boraikat a borászok az étel fő alkotóelemeinek és ízesítőinek ismeretében. A mezőny 47, igazán kiváló borból állt, bár itt a siker igazi kulcsa az étellel alkotott ízharmónia, amely alapján választotta ki a nyerteseket a jeles szakemberekből álló zsűri.

Királyi étkek mellé királyi bor is dukál! Ez a megállapítás nemcsak Mátyás korában, de napjainkban is egyre inkább igaz. Mint tudjuk a borok kb. 5-10%-a javasolt önálló fogyasztásra, a többit leginkább finom ételek mellé szeretjük kortyolgatni. Mégis nagyon kevés az olyan verseny, ahol az ételeket és a bort együtt kóstolva, az ízek egymásra gyakorolt hatását értékelve dönt a szakmai zsűri, melyik étel és melyik bor képez legnagyobb harmóniát, melyik segíti, támogatja az ízek együttesét.

A Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny rendezvényének egyik meghatározó eseménye a királyi borász választás, amelyre a napokban került sor a Kempinski Hotel Corvinus különtermében. Az előző évi verseny nyertes menüsorából a Kempinski konyháján készült el az a 6 fogás, amelyekhez 13 hazai borász 47 féle bort nevezett.

A szakmai zsűri - három borszakértő és két szakácsmester - az egyes fogásokhoz kóstolta a borokat.

A borverseny szakmai partnere a Wine 4U Kft. által működtetett Borkápolna borszaküzlet volt. Meleg Botond, a cég tulajdonosának személyes közreműködése garantálta a program sikerét, amelynek köszönhetően igazán kiváló borok közül választhatott a zsűri.

A 2010. év Királyi Borásza Bock József lett, aki minden fogás mellé nevezett bort, és két ételnél is első helyezést ért el, egyiknél a 2008-as évjáratú Göntéri Hárslevelű, a másiknál pedig a 2007-es évjáratú Bock Shyrah aratta le a babérokat.

Összességében második helyezést ért el a Pántlika Pincészet 2009-es évjáratú Dörgicsei Chardonnay bora, harmadik pedig a Monyók Pincészet lett. A zsűri dicséretben részesítette a Virághegy Kft-t, a Mathias, a Günzer és a Fisher Pincészeteket.

A zsűri tagjai

Borszakértők: Repkáné Eszterházi Ildikó, Viniczai Sándor és Meszes István.

Gasztronómia: Varga Károly 16 éve királyi szakács, Viniczai Sándor - Királyi Szakács 2009


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.