Bor és nő… mindig másért szép!

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el. Valami titkuk biztosan van.

A nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is nagy kíváncsisággal fedez fel. Szőlőiket anyai szeretettel és gondoskodással nevelik, boraik érését csendben figyelik, okosan terelgetik. Fűszerük az őszinte szeretet és a szenvedély, ami mindenki lényét átjárja, aki megkóstolja e földön túli nedűket. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akik személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon.

Bor és Nő. Gondolkodtak már azon, hogy hány borvidékünkön foglalkoznak nők borkészítéssel? Ismernek, fel tudnának sorolni hölgy borászokat? Az idei Borfesztiválon a Pannónia Női Borrend színes programokat kínál a fesztiválozóknak: beszélgetés hölgy borászokkal, pincészetek jeles női képviselőivel; kvízjátékok, melyeken számos ajándék talál gazdára, valamint hírességek is tiszteletüket teszik az eseményen egy-egy interjú erejéig. Többek között Miklósa Erika, Prima Primissima-díjas operaénekesünk, valamint a Kossuth-díjas ÁKOS. Továbbá női borászok mutatkoznak be boraikkal az Oroszlános udvarban.

Portugália lesz a díszvendég. Portugália, ami egyszerűen szép. Enyhe, kellemes éghajlat, évi 3000 óra napsütés, 850 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart, melyet az Atlanti-óceán hullámai mosnak. Ebben az országban húzódnak Európa legrégebbi határai, a szőlőtermesztés és a borkészítés több évezredes hagyományokra tekint vissza. A Borfesztiválon a kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

Ismét megrendezésre kerül a Boregyetem. Szeptember 9-én izgalmas előadások várják a résztvevőket. Kiss Csaba, a Helia-D Kft. termékfejlesztője és Szokolai Ákos, a Budaházy Szőlőbirtok borásza tolmácsolásában kiderül, hogy a Tokaji Aszú és a hazai szépségipar milyen módon kötődik egymáshoz, hogyan lett a bor egy szépségipari termék alapköve, milyen hatást gyakorol az esszencia bőrünkre? Minden borkedvelő hölgy egy Helia-D ajándékkal gazdagodik!

Szeptember 10-én, kedden a vendégország, Portugália is bemutatkozik: a látogatóknak lehetősége nyílik a több évezredes hagyományokra visszatekintő portugál szőlőtermesztés és borkészítés megismerésére. Az előadást a nemzetközi borvilág egyik megbecsült szakértője, Romsics László tartja. Az előadás portugál borok kóstolásával válik még élvezetesebbé.

A Boregyetem különlegességeként említhető, hogy már évek óta lehetőséget biztosít a fogyatékkal élőknek egy külön előadás látogatására, melyet Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense tart. Tavaly a siketek és nagyothallók, az azt megelőző évben a vakok és gyengénlátók tapasztalhatták meg többek között azt, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a kerekesszékeseknek igyekszik a Boregyetem ugyanezt az élményt megadni.

 


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.