hirdetés

Dobos C. dobostortája, Csapodyval

A legendás dobostortát is megidézték a hazai éttermesek toprendezvényén, az MVI november 19-én tartott évzáró gálaebédjén, ahol a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát is kitüntették.

hirdetés

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén 7. alkalommal rendezték meg évzáró gálaebédjüket – a már jól bevált helyszínen, az Öbölház Rendezvényközpontban -, amelyet idén a 170 éve született Dobos C. József emlékének szenteltek. Méghozzá úgy, hogy hazai topséfeketek kértek fel a menüsor elékészítésére, és mindannyiukat egységesen arra kérték, hogy Dobos mester Magyar-francia szakácskönyve (1881) receptjeiből válogatva, azokat az ételeket újragondolva alkossák meg az idei gálaebéd ételsorát.

Kovács László köszönti a vendégeket
Kovács László köszönti a vendégeket

A meghívottak és a gasztroprogramra jegyet váltók a 2017. évi gálaebéd közben kiemelkedő programnak is részesei lehettek: a főételt követően Csapody Balázst, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát hívta ki Kovács László, az MVI elnöke a pulpitusra, méghozzá azért, mert az MVI által négy éve alapított rangos szakmai elismerést, a Gundel Károly-díjat ezúttal a kiváló szakembernek ítélte a szakmai grémium.

Középen Kovács László mellett Csapody Balázs, az idei díjazott
Középen Kovács László mellett Csapody Balázs, az idei díjazott

Az MVI évvégi – mindig vasárnap tartott – gálaebédjén különben nemcsak az a jó, hogy tökéletesen megálmodott és összerakott a menüsor, és hozzá fantasztikusan passzoló borsort kóstolhat a szakmai közönség, hanem azért is, mert ez a gálaebéd mindig egy fontos találkozási pont, jóízű és jókedvű baráti beszélgetések színhelye a szakma folyton rohanó, amúgy éjt napallá téve dolgozó képviselőinek számára.

A gálaebédet készítő topséf csapat
A gálaebédet készítő topséf csapat

Íme, az idei, a nagy elődök előtt is tisztelgő meüsor:

Üdvözlő italok
Kreinbacher Prestige Brut
Sauska Extra Brut Rosé

Executive chef: Bicsár Attila - Sauska 48 Étterem, Villány

Amuse bouche
Nyurga ponty, rákszirom, zeller és gyömbér
„Túrós csusza” 2017
Jahni László, Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Mangalicasonka kóstoló
Gódor András a „Sonkás” – Fény utcai piac, Budapest

Hideg előétel
Siroki mangalica fermentált őszi zöldségekkel
Nagy Attila - Bori Mami, Gyöngyös
Mátrai zenit 2017 Centurio szőlőbirtok - Ludányi Balázs

Leves
Tápla leves Nábob módra
Jászai Tibor - Gerlóczy Kávéház és Czakó Kert, Budapest
Kő Kövön Furmint 2016 - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj

Meleg előétel
Pacal kolbász „véres” rakott burgonyával
Sallai Zoltán - La Fiesta Party Service, Budapest
Heimann Kékfrankos Alte Reben 2015

Főétel
Posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, vörösboros boróka jus-sal
Szilvási Mihály - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
St. Andrea Bikavér Áldás 2015

Pre desszert
Begónia sorbet csipkebogyó teával
Jahni László és Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Tányérdesszert
Dobos torta Revolution fügével, birsalmalekvárral
Pereszlényi Alexandra - Bagolyvár Étterem, Budapest

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013, Kiss István Családi Pincészet

Petit fours

Bodonyi István - Platán Restaurant, Tata

Barista: Bősze Viktor - Platán Restaurant, Tata

Sommeliére: Varga Norbert – Onyx, Budapest

 

Hideg előétel
Hideg előétel
 

Tápla (tápláló) leves
Tápla (tápláló) leves

Fácánmell, a főétel
Fácánmell, a főétel

Dobostorta, abszolút újragondolva
Dobostorta, abszolút újragondolva

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Fotó: Csárdás Ferenc)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai