Ebben biztonságosan szállítható a forró étel is

Stabil bioműanyagot hoztak létre vaníliakivonatból, ami ráadásul pillanatok alatt lebontható.

A műanyag lebomlása köztudottan sokáig tart a természetben, és bár a biomasszából készült alternatívákkal ezt a problémát hatékonyan orvosolni lehet, használat közben ezek a változatok gyakran nem felelnek meg maradéktalanul a rendeltetésüknek - írja a Store Insider.

Egy amerikai tudóscsapat szerencsére nemrég kifejlesztett egy vaníliakivonat-tartalmú bioműanyagot amely amellett, hogy kellően stabil, a fény egy meghatározott hullámhosszának kitéve pillanatok alatt lebomlik.

Az áttörés középpontjában álló szerves vegyület a vanillin, amely a vaníliakivonat elsődleges kémiai összetevője. Noha ezt az anyagot a hétköznapi fogyasztók főleg ízesítőszerként ismerik, gyomirtókban, kozmetikumokban és tisztítószerekben is meglehetősen elterjedt összetevőnek számít.



A kutatócsoport a vanillint az új bioplasztikot alkotó térhálós polimerek alapanyagaként alkalmazta. Ugyan a 300 nanométeres hullámhosszú fényt az újdonsült vanillinszármazék elnyeli, a normál napsugarak spektrumán kívül esik ez a tartomány, vagyis nem kell attól tartani, hogy szokványos körülmények között spontán degradációba kezd az anyag.

Mesterségesen ugyanakkor még mindig életre lehet hívni az említett hullámhosszú fénysugarakat, és amikor ilyen csóvák kereszttüzébe engedik a derivátumot, az anyag gerjesztett állapotba kerül, és egy olyan kémia kölcsönhatás megy végbe, amelynek következtében a polimer bomlásnak indul.

Amellett, hogy a vanillin alapú bioplasztik ilyen módon gyakorlatilag varázsütésre lebontható, az elsődleges építőköveinek számító monomerekre is szét lehet cincálni, majd pedig minőségromlás nélkül újjá lehet építeni az anyagot. Állítólag a monomerek 60 százalékát lehet megmenteni a visszabontás után, és ezt követően akár egy másfajta, ám szintén kiváló minőségű műanyagterméket lehet „összekovácsolni” az elemekből.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?