hirdetés

Egy éves a budai Ízlelő

Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. A budai vendégváróhely a szekszárdi, hasonló jellegű étterem fiatalabb testvére.

hirdetés

Az Ízlelő 2007-ben nyitott meg Szekszárdon, az akkor már éppen tíz éve működő Kék Madár Alapítvány első társadalmi vállalkozásaként, mondta el Mészáros Andrea, az alapítvány ügyvezetője az á la carte étlap kóstolós-terasznyitó alkalmából.

Nem "mások", hanem megváltozott munkaképességűek vendégváróhelye

Alapszemléletük, hogy a vendég nem érezheti a „másságot” sem az étel, sem a kiszolgálás minősége terén. Ezt a folyamatos képzés és tréning mellett, úgy tudják biztosítani, hogy a vezetők szakmájuk legkiválóbb képviselői, tapasztalt séfek és mentorok segítik a munkát.

Néhány hete Náday Egon séf csatlakozott a csapathoz és vállalta el a konyha irányítását. Egon korábban olyan nívós helyek konyhájában dolgozott, mint Los Angeles-i Bel Air Hotel vagy Opus Santa Monica (Le Bernardin) fine dining étterme.

Jó kezdet, aztán jött a pandémia 

Az első évre visszatekintve, Andrea elmondta, hogy nagyon jól indult az étterem, rövid idő alatt otthonra leltek a Hegyvidéken. Egy éve, a nyitás napján, már 124 vendéget szolgálhattak ki, és év végére az átlagos vendégszám már elérte 175-öt.

Ezt a lendületet törte meg a vírus-vészhelyzet és ennek kapcsán bevezetett korlátozások. A Hegyvidéki Ízlelő vezetősége úgy döntött, hogy nem zárnak be, bár a megváltozott munkaképességű kollégákat otthonaik biztonságában tartották, az ép vezetőmunkatársak továbbra is bejártak dolgozni, és próbálták megmenteni mindenki munkahelyét. Hatalmas energiákat mozgósítva, elindították az online rendelést és futárokat toborozva megszervezték a kiszállítást. 

Kiszállítás, saját futárhálózattal

„Mind mentálisan, mind anyagilag nagyon nehéz időszak volt”, mondta az ügyvezető.

Volt olyan fogyatékos kollégájuk, aki az otthon töltött idő alatt annyira depresszióssá vált, hogy nem volt hajlandó felöltözni, sőt, egy idő után reggelente felkelni sem. A szülők kétségbe esve telefonáltak, hogy legalább néhány órára hadd mehessen dolgozni, vállalták inkább, hogy autóval hozzák-viszik a biztonsága érdekében. Néhány nap után visszatért az életkedve, és ismét a szokott mosolygós, kiegyensúlyozott emberré vált.

Citrus saláta avokádóval és édesköménnyel
Citrus saláta avokádóval és édesköménnyel

Több mint egy munkahely

Legtöbb kolléga számára az Ízlelő sokkal több, mint egy munkahely, önértékelésük épül arra, hogy fontos és hasznos munkát végezhetnek.  

Andrea elmondta, hogy az Ízelőkben minden évben készítenek vendégelégedettségi felmérést, most először a Hegyvidéki Ízlelő vendégei közül, közel 200-an osztották meg velük véleményüket. Kimagasló eredményt kaptak a kiszolgálás minőségére és az éttermi körülményekre, környezetre. Ezeket ötös skálán, 4,96 és 4,95 századra értékelték a vendégek. Amit fejleszteni szeretnének, az a várakozási idő lerövidítése és az ételek rendelhetőségének növelése. 

Hosszabbított nyitva tartás, á la carte választék a teraszon

További terveik ismertetése során megtudtuk, hogy a Hegyvidéki Ízlelőben is megvásárolható lesz egy nagyon népszerű fagyis édesség.

Másik tervük, hogy csütörtök, péntek és szombat esténként, a 21 óráig nyitva tartó teraszon, Náday Egon által összeállított és elkészített á la carte fogásokból választhatnak a vendégek. Olyan ételek kerültek fel az étlapra, mint Mediterrán halleves rákkal és tintahallal vagy Csirke terrine leves tárkonyosan, aludttejesen, friss zöldfűszerekkel, főételek közül pedig Házi mics tárkonyos mustárral, félbarna kenyérrel vagy Nyulas vajastésztás, póréhagymás pite cserépedényben,illetve Marhapofa pőrkölt kenyérrel, házi savanyú uborkával.

Az ide látogató vendégek a napvitorlák árnyékában, a kellemes fényekkel megvilágított szökőkút mellett, igazi gourmet élményeket szerezhetnek ezentúl megfizethető áron. A megváltozott munkaképességű kollégáknak pedig további fejlődési lehetőséget kínál az á la carte fogások elkészítése és felszolgálása.  

 

(forrás: Kék Madár / Turizmus Online, Fotó: Hunyadi Nóra)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai