Egy éves a budai Ízlelő

Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. A budai vendégváróhely a szekszárdi, hasonló jellegű étterem fiatalabb testvére.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Ízlelő 2007-ben nyitott meg Szekszárdon, az akkor már éppen tíz éve működő Kék Madár Alapítvány első társadalmi vállalkozásaként, mondta el Mészáros Andrea, az alapítvány ügyvezetője az á la carte étlap kóstolós-terasznyitó alkalmából.

Nem "mások", hanem megváltozott munkaképességűek vendégváróhelye

Alapszemléletük, hogy a vendég nem érezheti a „másságot” sem az étel, sem a kiszolgálás minősége terén. Ezt a folyamatos képzés és tréning mellett, úgy tudják biztosítani, hogy a vezetők szakmájuk legkiválóbb képviselői, tapasztalt séfek és mentorok segítik a munkát.

Néhány hete Náday Egon séf csatlakozott a csapathoz és vállalta el a konyha irányítását. Egon korábban olyan nívós helyek konyhájában dolgozott, mint Los Angeles-i Bel Air Hotel vagy Opus Santa Monica (Le Bernardin) fine dining étterme.

Jó kezdet, aztán jött a pandémia 

Az első évre visszatekintve, Andrea elmondta, hogy nagyon jól indult az étterem, rövid idő alatt otthonra leltek a Hegyvidéken. Egy éve, a nyitás napján, már 124 vendéget szolgálhattak ki, és év végére az átlagos vendégszám már elérte 175-öt.

Ezt a lendületet törte meg a vírus-vészhelyzet és ennek kapcsán bevezetett korlátozások. A Hegyvidéki Ízlelő vezetősége úgy döntött, hogy nem zárnak be, bár a megváltozott munkaképességű kollégákat otthonaik biztonságában tartották, az ép vezetőmunkatársak továbbra is bejártak dolgozni, és próbálták megmenteni mindenki munkahelyét. Hatalmas energiákat mozgósítva, elindították az online rendelést és futárokat toborozva megszervezték a kiszállítást. 

Kiszállítás, saját futárhálózattal

„Mind mentálisan, mind anyagilag nagyon nehéz időszak volt”, mondta az ügyvezető.

Volt olyan fogyatékos kollégájuk, aki az otthon töltött idő alatt annyira depresszióssá vált, hogy nem volt hajlandó felöltözni, sőt, egy idő után reggelente felkelni sem. A szülők kétségbe esve telefonáltak, hogy legalább néhány órára hadd mehessen dolgozni, vállalták inkább, hogy autóval hozzák-viszik a biztonsága érdekében. Néhány nap után visszatért az életkedve, és ismét a szokott mosolygós, kiegyensúlyozott emberré vált.

Több mint egy munkahely

Legtöbb kolléga számára az Ízlelő sokkal több, mint egy munkahely, önértékelésük épül arra, hogy fontos és hasznos munkát végezhetnek.  

Andrea elmondta, hogy az Ízelőkben minden évben készítenek vendégelégedettségi felmérést, most először a Hegyvidéki Ízlelő vendégei közül, közel 200-an osztották meg velük véleményüket. Kimagasló eredményt kaptak a kiszolgálás minőségére és az éttermi körülményekre, környezetre. Ezeket ötös skálán, 4,96 és 4,95 századra értékelték a vendégek. Amit fejleszteni szeretnének, az a várakozási idő lerövidítése és az ételek rendelhetőségének növelése. 

Hosszabbított nyitva tartás, á la carte választék a teraszon

További terveik ismertetése során megtudtuk, hogy a Hegyvidéki Ízlelőben is megvásárolható lesz egy nagyon népszerű fagyis édesség.

Másik tervük, hogy csütörtök, péntek és szombat esténként, a 21 óráig nyitva tartó teraszon, Náday Egon által összeállított és elkészített á la carte fogásokból választhatnak a vendégek. Olyan ételek kerültek fel az étlapra, mint Mediterrán halleves rákkal és tintahallal vagy Csirke terrine leves tárkonyosan, aludttejesen, friss zöldfűszerekkel, főételek közül pedig Házi mics tárkonyos mustárral, félbarna kenyérrel vagy Nyulas vajastésztás, póréhagymás pite cserépedényben,illetve Marhapofa pőrkölt kenyérrel, házi savanyú uborkával.

Az ide látogató vendégek a napvitorlák árnyékában, a kellemes fényekkel megvilágított szökőkút mellett, igazi gourmet élményeket szerezhetnek ezentúl megfizethető áron. A megváltozott munkaképességű kollégáknak pedig további fejlődési lehetőséget kínál az á la carte fogások elkészítése és felszolgálása.  

 

Forrás: Kék Madár / Turizmus Online

Forrás: Fotó: Hunyadi Nóra


Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.
A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz 

A budapesti SIRHA kiállítás METRO standján meséltek a sajtó képviselőinek, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.