Élelmes startupok

Az élelmiszeriparban – mint megannyi más ágazatban is – gomba módra szaporodnak a startupok, amelyek jelentős része aztán persze gyorsan el is hasal a világpiac göcsörtös talaján, de természetesen mindig akadnak páran, akiknek valahogy mégis sikerül megvetni a lábukat. Jelen cikkünkben éppen az ilyen fiatal vállalkozások találmányai közül mutatunk be néhányat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

BFD-100

Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében az Európai Unió támogatást nyújtott egy FreshDetect GmbH nevű, németországi székhelyű high-tech startupnak. A hozzájárulás a cégnek abban segít, hogy a kontinensen kiterjessze BFD-100 nevű termékének forgalmazási területét, illetve hogy az eszköz folyamatos továbbfejlesztése lankadatlan maradjon.

A BFD-100 a világ első olyan hordozható eszköze, amely pontosan képes meghatározni a nyers húsok bakteriális szennyezettségének mértékét. A nem invazív, fluoreszcens spektroszkópiás vizsgálat másodpercek alatt, de a standard mikrobiológiai módszerekhez hasonló pontossággal állapítja meg az életképes baktériumok számát (TVC).

Az eredményt CFU (telepképző egység)/négyzetcentiméterben jeleníti meg.

Darált húson elvégzett tesztek után egy karlsruhei független elemző laboratórium, a MicroMol kimutatta, hogy a TVC megállapításában a BFD-100 a hagyományos laboratóriumi megoldásokhoz hasonló precizitással teljesít.

Smartbow

A Smartbow egy okosfüljelző, amellyel a gazdák sokat lendíthetnek szarvasmarha-állományuk produktivitásán, és jelentősen javíthatnak a csorda általános jólléti állapotán. A rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkéket és adatelemzést ötvöző rendszer három funkcióval rendelkezik: a kérődzés nyomon követése, az egyes állatok testhőmérsékletének folyamatos mérése és a beltéren tartózkodó egyedek pillanatnyi helyének meghatározása tartozik a feladatkörébe.

A szarvasmarha kérődzési viselkedése rendkívül fontos mutatója az állat pillanatnyi egészségi állapotának. A magatartásbeli eltérések akár súlyos egészségi problémák indikátorai is lehetnek. Az intelligens Smartbow füljelző egy gyorsulásérzékelővel percről percre rögzíti a jószágok kérődzésének sebességét. A hirtelen jelentkező és elhúzódó változások azonnali észlelése lehetővé teszi az emésztési zavarok vagy a ketózishoz, ill. acidózishoz hasonló anyagcsere-betegségek korai felismerését. A gyors reagálással olykor a drága gyógyszerek és gyógykezelések alkalmazása vagy akár az állat elhullása is elkerülhető. Az egyedek adatainak alakulását egy szoftverrel mobiltelefonon, táblagépen vagy asztali számítógépen lehet figyelemmel kísérni. A füljelzőt egy Smartbow GmbH-ra keresztelt osztrák cég találta fel.

PlantCube

Egy agrilution nevű németországi startup megalkotta a lakossági használatra szánt mini vertikális farmot, a plantCube-ot. A rendszer hidroponikus elven, vagyis talaj nélkül működik, és ezért sokkal tisztább a hagyományos termesztési technikáknál. Nem utolsó szempont, hogy hozzájuk képest tizedannyi vizet használ fel. Az agrilution az Osrammal együttműködve speciális, a fotoszintézis számára mindig ideális megvilágítást nyújtó LED-es rendszert fejlesztett ki a plantCube-hoz.

A növények jelentős része szereti a tavaszt. Klímájának, megvilágításának és öntözési algoritmusának szabályozhatósága miatt a „házi vertikális farm” mindennap, egész nap köréjük tudja varázsolni az évszakra jellemző környezeti feltételeket. A növekedéshez szükséges tápanyagokhoz a zöldségek automatizált módon, vízkeringetésen keresztül jutnak hozzá.

A gép kettő fiókja könnyedén kihúzható, és így a termést egyszerűen lehet betakarítani róluk. Mindkét szinten 4 kicsi parcella helyezkedik el, és mindegyikben más fajta zöldség termeszthető. A fiókok eltávolíthatók, és így a tisztításuk is könnyebb.

A plantCube-ot lakossági felhasználásra tervezték, és nem nagyobb egy frizsidernél.

ExOzone

A gyakran használt formalin és formaldehid fertőtlenítő oldatok közvetlen kockázatot jelentenek az üzemek személyzetének és teljesítményének szempontjából. Amellett, hogy az ilyen anyagok esetlegesen rákkeltő hatásúak lehetnek, idővel a kórokozók is rezisztenssé válhatnak velük szemben.

Az ExOzone nevű berendezés az említett, potenciálisan mérgező vegyületekéhez hasonló hatékonysággal fertőtlenít, viszont semmilyen formában nem károsítja az üzemek személyzetének és az állatoknak az egészségét.

Az apparátus lényege, hogy az őt környező oxigént a létező egyik legerősebb sterilizáló anyaggá, jelesül ózonná alakítja. Ez a gáz légnemű halmazállapotából adódóan a gép teljesítményére szabott térfogat legutolsó ficakjába is eljuttatja a molekuláit, és dezinficiálja azt. A káros mikroorganizmusok az ózonnal szemben nem tudnak rezisztenciát kialakítani. Dolga végeztével a gáz ismét oxigénné alakul, és így nem kell plusz energiát fordítani a toxikus szermaradványok eltávolítására.

A fertőtlenítő egység nagyobb raktárak, tárolók, keltetőházak, istállók, de akár komplett gyáregységek és a bennük lévő gépek patogénmentesítésére is alkalmas. A berendezést a magyar OzonExtrade Kft. fejlesztette ki.

Mesterséges csirkehús

Egy San Franciscó-i, Just nevű startup elhatározta, hogy madár lemészárlása nélkül fog előállítani csirkehúst. A technikát már ki is dolgozta, a baj annyi, hogy az eljárás bonyolult és hosszadalmas.

Ha esetleg mégis műcsirkehúsgyártásra adnánk a fejünket, a következőképpen kell eljárnunk: első lépésként a környezetünkben elérhető legjobb adottságú csirkéről be kell szereznünk egy tollat. Ezt követően a tollból lecsippentünk egy sejtet, amelyet alapanyagként fogunk felhasználni. Következő lépésként olyan tápanyagokat keresünk, amelyek a sejteket gyors és intenzív szaporodásra sarkallják. A tápanyagokat növényekből kell beszereznünk. A tollsejtet és a növényi fehérjéket, illetve egy bizonyos vázat bioreaktorba helyezzük. Ez a váz fogja meghatározni a termék struktúráját. A bioreaktorban történik meg a mesterséges hús kitenyésztése.

A BBC riportere csirkefalatka (nugget) formájában meg is kóstolta az újfajta húst, és ennek csak az állagában fedezett fel kisebb eltérést természetes megfelelőjéhez képest.

Az újonnan alakult cégek a legkülönbözőbb problémákra a legkülönbözőbb megoldásokat kínálják, és a találmányokat igencsak nehéz rendszerbe szedni. Halványan kirajzolódó vonulatok persze vannak, amelyek még rövid összeállításunkban is tetten érhetők. Nem túl meglepően az egyik tendencia, hogy a vállalatok környezetkímélő technikákat nyújtanak az egyes célok eléréséhez, hiszen senki sem tudja, hogy hányadán is állunk a klímaváltozás elleni harcban. Talán érdekesebb trend, hogy ha kimondatlanul is, de sok innováció már elkezdte kikövezni az utat a marsi berendezkedéshez. Ez érthető, hiszen akár kalandvágytól, akár kényszertől hajtva, de előbb-utóbb biztos nekivágunk a vörös bolygó kolonizációjának.

Forrás: Élelmiszer Online


Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.