Jól fogy a bárányhús

Nem panaszkodhatnak az idén a hazai juhtartók, az úgynevezett könnyű bárány iránti kereslet a nyári időszakban is élénk volt. Az árak enyhén ugyan, de folyamatosan emelkednek, a kilátások pedig az év második felére is pozitívak – írta a  Magyar Nemzet.

Kedvező kilátásokkal vághat neki az év második felének a hazai juhágazat. Folyamatos a kereslet a jó minőségű vágóállatra, ezért az árak is magasabbak, mint egy évvel korábban. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: tavasszal és nyáron is jelentős volt a kereslet a magyar bárányok iránt, ami az árak alakulásán is meglátszott. Egy évben háromszor van bárányszezon, az állatok több mint felét a csúcsidőszaknak számító húsvét környékén adják el az állattartók, ezt követően a nyári hónapokban a kivitel 20-25 százaléka teljesül, míg a karácsonyi ünnepek alkalmával a teljes évi mennyiség 15-20 százaléka hagyja el az országot.

Bár augusztusban, Nagyboldogasszony ünnepe előtt rendszerint az olaszországi kereslet ugrik meg, Hajduk Péter szerint egyre csökken az olasz kitettség, a kivitel húsz százaléka már ebben az időszakban is más piacokra kerül. Az ügyvezető igazgató szerint olyannyira jól alakult a nyári szezon, hogy problémák inkább a kereslet kielégítésével adódtak, nem volt ugyanis megfelelő mennyiségű és minőségű bárány a piacon. Ennek az oka részben az, hogy a tavalyi stagnálás után az idén enyhén csökkent az állomány. A múlt év második felében jelentős számú anyajuhot szállítottak ki a tenyésztők Törökországba.


Hajduk Péter szerint emellett vélhetően a termékenyítések és az elletések időszaka sem úgy alakult, ahogy más években szokott, ráadásul a kereskedőktől kapott visszajelzések szerint a minőséggel is gondok akadtak.

– Sokan még ma sem értik meg, hogy az olasz piac kiváló minőségű tejes bárányt keres, a legelős állatot ott nem lehet eladni – fogalmazott a szakember. Jelezte, az év második felében várhatóan folytatódik az egész évre jellemző élénk kereslet, remélhetőleg az árak is követik ezt a tendenciát.

Hajduk Péter szerint az állomány fogyását egy nőivarú tenyészállat-beállítási támogatás állíthatná meg. A juttatással ráadásul egyfajta minőségi fejlődés is elindulhatna az ágazatban, hiszen az idősebb anyajuhokat fiatalabbakra cserélhetnék a tenyésztők. Hajduk Péter szerint a szaktárcától ígéretet kaptak az intézkedésre, a kérdés már csak az, hogy mikor kerül sor a megvalósítására.

Forrás: Store Insider

Forrás: Magyar Nemzet


Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.