hirdetés

Életműdíjat kapott a „szőlő művésze"

Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője-életműdíjat Budapesten.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Garamvári Vencel a „szőlő művésze" – méltatta a balatonboglári bortermelőt az elismerés átadása előtt a díjátadó helyszínére, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházára utalva az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: ha van elismerés, ami igazán számít, az mindig a pályatársak elismerése. Garamvári fél évszázada végzett munkája ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, a tárcavezető szerint ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borászgenerációk szolgálatába, hangsúlyozva, az agráriumban végbemenő generációváltás nemzeti ügy.

Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester (k) átveszi  a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője életműdíjat Nagy István agrárminisztertől (j) és Zilai Zoltántól, a Magyar Bor Akadémia elnökétől (b) az elismerés átadóünnepségén a Magyar Művészeti Akadémia budapesti székházában 2019. május 30-án. (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, a borkészítés tudománya is egyfajta művészet, hiszen a minőségi kultúra és a minőségi borkészítés kéz a kézben jár évezredek óta. Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke felidézte, hogy a 27 éve alakult MBA egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője-díj odaítélése, ezt az elismerést 2006-ban Garamvári Vencel is elnyerte. Mint hozzáfűzte, a borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat, amelyet idén már a második alkalommal adtak át. A borakadémikusok javaslatai közül az MBA elnöksége választja ki a díjazott személyét, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak.

Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte, hogy az egyetem után a Törley Pezsgőgyárban kezdte pályáját, majd onnan a magyar borexportért felelős Hungarovinhez helyezték át termelési igazgatónak. A rendszerváltás időszakában ellenezte a Hungarovin külföldi kézbe adását, ezért távoznia kellett a vállalattól, ekkor indította el saját vállalkozásait, emlékezett, hozzátéve, hogy az elmúlt több mint 15 évben 60 hektár szőlőt újítottak fel, így mára mintegy 80 hektáron gazdálkodnak, és a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készítenek.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai