hirdetés

Élővé kell tenni a hungarikumokat

Az agrárminiszter szerint élővé kell tenni a hungarikumokat, mert azok így maradnak fenn, erősödnek meg és nyújtanak megélhetést a hagyományt ápoló közösségeknek. Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

hirdetés

A hungarikumok a magyar szellem csúcsteljesítményei, és ezek nem csupán tárgyakban jelenhetnek meg, hanem művészeti alkotásokban, zenében, konyhaművészeti értékben, közösségi megnyilvánulásokban – nyilatkozta Fazekas Sándor agrárminiszter, a Hungarikumbizottság elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának.

Mint mondta: a Hungarikumbizottság őrködik a hungarikumok felett. Jogi védelmet nyújtanak, reklámozni tudják és pályázati lehetőségekkel segítik a hungarikumokat. Ha kell, eljárnak egy-egy esetben Brüsszelben, vagy más államokban is az ügyek érdekében.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédet mond a magyar nemzeti értékeket bemutató, első alkalommal megrendezett Hungarikum Hétvége elnevezésű kulturális és gasztronómiai fesztivál megnyitóján a budai Várban.

Beszélt arról is, hogy az akácügyben az első kört már megnyertük, hiszen az akácot olyan növénnyé akarták nyilvánítani, mely terheli a környezetet, noha nálunk ez egy kultúrnövény, szervezetten telepítik az Alföldön. Az a rendelet egyelőre nem született meg, mely besorolta volna ezt a növényt egy hátrányos kategóriába. Lehetséges, hogy itt még további meccseket kell végigvinni, és megnyerni – tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy az értékes élelmiszereket mindig is hamisították. Példaként említette a tokaji aszút.

Úgy vélte: a magyar emberek a hungarikumok alatt többnyire az élelmiszereket értik, noha a magyar nóta, a magyar operett, vagy akár Széchenyi István, Puskás Ferenc munkássága, a tárgyi néprajz elemei, sőt akár a táncházmozgalom is ide sorolható. Bár ezek nyilvánvalóan nem annyira kézzelfoghatók, mint a kiváló kalocsai paprika - mondta a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy közel 400 települési értéktár bizottság alakult meg az elmúlt időszakban. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

A célunk az, hogy ezek az értékek élők legyenek, akkor ugyanis megélhetést biztosítanak a gondozó közösségnek – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol az idei Utazás kiállításról?

Kiadónk társoldalai