hirdetés

Ennyi üres álláshely volt tavaly a vendéglátásban

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete immár negyedik alkalommal teszi közzé a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI képviselő testületi tagja állított össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával.

hirdetés

A helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokat dolgozza fel, amelyből megismerhető a vendéglátás ágazat 2018-as teljesítménye, kiemelten a folyó- és változatlan áras forgalom alakulása, az üzletszám változása, az egy üzletre jutó napi forgalom, valamint a foglalkoztatási, átlagkereseti adatok és az ágazati ÁFA-kulcsok nemzetközi összehasonlítása is.

A folyó- és változatlan áras forgalommal kapcsolatos adatok esetében jelentős változás történt, ugyanis 2019 márciusától a KSH az online pénztárgép adatokat is figyelembe vevő új módszertan alapján gyűjti és teszi közzé a vendéglátás forgalmi adatait. Erre tekintettel a helyzetjelentésben már az új módszertanra épülő adatok szerepelnek, amelyek megbízhatóbb képet adhatnak a vendéglátóhelyi forgalom alakulásáról. Emellett a munkaerőhiány mérése szempontjából fontos mutatószám, az üres álláshelyek aránya is bemutatásra kerül a jelentésben. Az elmúlt néhány évben az üres álláshelyek aránya a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén szezonálisan ingadozott, de tendenciáját tekintve folyamatosan emelkedett, amely 2019 I. negyedévében a nemzetgazdasági átlaghoz hasonló módon 2,5%-ot tett ki.

A KSH-adatokon kívül a HOTREC 2019-es ÁFA-táblázatából pedig kiderül, hogy a szálláshely-szolgáltatás 18%-os ÁFA-kulcsa európai összehasonlításban a harmadik legmagasabb, viszont az étkezőhelyi (éttermi, mozgó) vendéglátásban az étel- és a helyben készített alkoholmentes italforgalomra érvényes 5%-os kulcs Luxemburg után, Románia mellett a második legalacsonyabb. Előbbi szolgáltatás esetében 2020-tól szintén 5%-os kulccsal lehet majd számolni. Ugyanakkor a vendéglátásra érvényes áfa-szabályozás összetettsége miatt továbbra is célszerű lenne, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi – az alkoholos italokat kivéve – vendéglátóipari szolgáltatásra (ideértve az elvitelre történő értékesítést és a házhozszállítást is) kiterjesztenék. Az immár negyedik alkalommal közzétett helyzetjelentés egyúttal biztosítja a vendéglátással összefüggő fontosabb statisztikai adatok könnyebb áttekintését és időbeli összehasonlítását az érdeklődők számára.

A részletes elemzést itt olvashatják.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol, hogy lehetne Budapest turizmusát fellendíteni?

Partnerünk