hirdetés

Ez a Fiastyúk nem égi, hanem földi tünemény

Az étterem és a kulináris élvezet itt a termőföldnél kezdődik. Azt vallják, kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagok jelentős részét maguk termelik a Fiastyúk Udvarház éttermét körülölelő biobirtokon.

hirdetés

A Fiastyúk Udvarházban akkor szedik a zöldséget és a gyümölcsöt, amikor beérik, abból sütnek, főznek, ami frissen terem. A szőlő levét palackba zárják a Móri Borvidéken fekvő 17.500 szőlőtőkés, új telepítésű öko-ültetvényről. A borlapon 50 féle bort kínálnak, a saját birtokukról pedig Ezerjót, Rajnai Rizlinget és Traminit szüretelnek.

Fiastyúk Udvarház, Csór határában
Fiastyúk Udvarház, Csór határában

Még szerencse, hogy allergiás lett az eperre

dr. Rostási-Szabó Csilla, az Udvarházat birtokló család tagja: "Az egész még gyerekkoromban, egy boltban vásárolt eperrel kezdődött, melytől feldagadt a húgom a szája. A saját, kerti eprünktől azonban semmi baja nem volt. Később édesapám beállított a nagyanyámhoz egy csomag száraz tésztával: “Hoztam a leveshez!”- mondta. “Ne szégyenítsél meg, édes fiam!” – hangzott nagyanyám szelíd szava a vejéhez, és 70 éves korában is a maga gyúrta, aranysárga cérnametéltje került a húslevesbe. Azóta keresem az eredetit, a feldolgozatlant, mindazt, melyben a teremtett világ szépsége és tökéletessége ragyog. Ezzel kezdődött több mint huszonöt éve a gondolkodásom, látásmódom és a vállalkozásunk átalakulása.

Minden, ami a Fiastyúk kertjében épp terem
Minden, ami a Fiastyúk kertjében épp terem

Tudatos biogazdaság, kapcsolat a környék gazdáival

Tudatos lépések, döntések sorával mára 11 hektáros biogazdaságot vezetünk a családommal Székesfehérvár közelében. Saját magunk termesztjük a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt szüretelünk, bort készítünk, baromfit nevelünk. Kapálunk, csirkét vágunk, izzadunk a napsütésben, s a föld porát töröljük a homlokunkról. Közünk van az élet valóságához, munkával szenteljük meg azt. Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám késsel keresztet rajzol a hatalmas házikenyér sötétlő héjára mielőtt megszegi.

A felhasznált alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. És a többit is igyekszünk a környék helyi termelőitől, gazdáitól beszerezni, mindnek személyesen utánajárva, megbizonyosodva a kifogástalanságuk felől. Nem önmagában az idényszerűségre törekszünk, hanem megbecsüljük a tisztességes gazdálkodást folytatókat.

Sajtkínálat, a környék gazdáitól
Sajtkínálat, a környék gazdáitól

Háziszörp, lelassulás, fantasztikus fűszerkert

A Fiastyúk Udvarházban nincsenek szénsavas üdítők multinacionális cégektől. Van viszont házi bio szörp, kézműves sör és sajt, frissen gyúrt tészta, saját sütésű kenyér. És csönd, lelassulás, kiszakadás a rohanó, városi életmódból, séta a fűszerkertben, barangolás a veteményesben, a gyerekeknek mászóka és hinta, jó levegő Székesfehérvár vonzáskörzetében, a Sárréti Tájvédelmi Körzet szomszédságában. Találkozás az életadó étellel, borokkal, találkozás önmagunkkal, az elveszettnek hitt idilli gyermekkorral.

Rostási-Szabó József tulajdonos: "Amit csak lehet, a saját ellenőrzött ökogazdaságunkból szerzünk be - a többi alapanyagból is igyekszünk helyi termelők élelmiszereit előnyben részesíteni."

Hideg uborkakrémleves - épp oly mennyei, ahogy kinéz
Hideg uborkakrémleves - épp oly mennyei, ahogy kinéz

Mi a Fiastyúk Udvarház gasztronómájának titka?

Rövid, de gyakran változó idényjellegű az étlap, „farm to table” filozófiával, azaz kertből az asztalra, hogy minél rövidebb ideig utazzon az alapanyag és megőrizze beltartalmi gazdagságát. Kíméletes konyhatechnológiát alkalmaznak,  hagyományos magyar ételeket készítenek újragondolva, a XXI. századi kreatív konyha kívánalmainak megfelelően.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Elfogadják-e a vouchert az utasok, vagy a pénzüket kérik vissza?

Kiadónk társoldalai