Ezek ma a trendek a catering üzletágban

A rendezvénygasztronómia kihívásairól, fejlődési irányairól Semsei Rudolf, a Budapest Party Service és a Vakvarjú éttermek tulajdonosa beszélt részletesen az Event Touch-on.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elmondta többek között, hogy a szakma képviselői lobbiznak azért, hogy az olyan rendezvényhelyszíneken is mint a múzeumok, befejezőkonyhák jöjjenek létre, hogy az élelmiszerek biztonsága garantálható legyen. Hozzátette: elvárás napjainkban, hogy tudatosabban szervezzük a rendezvényeket egy-egy célcsoportra fókuszálva, kisebb létszámú rendezvényeket tartva, ami most a háború árnyékában ismét előtérbe került. Arra  is kitért, hogy az egészséges étkezés igényeinek egyre inkább megfelel a hazai piac, a farm-to-table trendre azonban a magyar beszállítók még nincsenek felkészülve: nem képesek egyelőre egész éves folyamatban, mindig ugyanabban a magas minőségben mennyiséget szolgáltatni. Fontos trend Nyugat-Európában a magyarnál szűkebb ételválaszték. Ott a kevesebb fogásra fókuszálnak, de azok jobb ízekkel vannak megkomponálva.

Edukáció = redukáció

A fenntarthatóság nálunk is alapelvárás, ez Nyugat-Európában azonban olyan formában is megvalósul, hogy alig marad étel a rendezvényeken. Hazai rendezvényeken megszokott a fejenként egy kiló étel feladása egy ültetett vacsorán, annak ellenére, hogy nincs az a vendég, aki ezzel a mennyiséggel megbirkózna. Nálunk még az a gyanakvó szemlélet uralkodik a megrendelők körében, hogy ha kevés étel marad, akkor abból biztosan komoly mennyiséget tartott vissza a rendezvényszervező cég. Semsei szerint tehát ebben a kérdésben is szükséges az edukáció a megrendelői oldal felé. Azt is hangsúlyozta, hogy az Event Touch-on megmaradt ételt az Élelmiszerbank és a Máltai Szeretetszolgálat kapja, és általánosságban elmondta, hogy ha az átvevők is fejlesztenek infrastrukturálisan - például beruháznak egy hűtőre -, még szorosabb együttműködésre és több felhasználható ételre számíthatnak a szakmától.

A vendég legyen az első, és ne a megrendelő

Semsei szerint még mindig a munkaerőhiány az egyik legégetőbb probléma az ágazatban, és úgy véli, a robotok sokkal előbb jelennek majd meg a szállítmányozásban, mint az emberi tényezőt igénylő vendéglátásban. Vannak kiemelt napok, amikor az egész ország rendezvényt szervez, ilyenkor az alkalmi munkaerőt egymás elől „lopkodják” a szolgáltatók. A szezonalitás és a szakképzettség hiánya is komoly problémaként jelentkezik, utóbbi esetében fontos szem előtt tartani, hogy a rendezvényszakács és az á la carte szakács más-más képességeket, tudást igényel. A szakember szerint az is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, kinek szeretnénk elsősorban megfelelni. Jelenleg az a meghatározó, hogy ha a főnök, azaz a céges megrendelő jól érezte magát, mindegy, hogy milyen volt a rendezvény. Ugyanakkor Semsei szerint az lenne az üdvös, és ő ebben, bízik, hogy ez a szemléletet erősödik inkább, hogy a vendég az első, hiszen ez a szakma színvonalának emelkedésével is együtt jár.

Turizmus Online


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.