hirdetés

Fenntartható kávézás

Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. A forgalom jelentős részét a papírpoharas, elviteles italok teszik ki, becslések szerint egy évben világszinten nagyjából 500 milliárd ilyen poharat használunk el.

hirdetés

Megdöbbentő szám, ami különösen fájdalmas, ha a környezetünk fenntarthatóságát vesszük figyelembe. Erre a helyzetre kínál megoldást 11 budapesti specialty kávézó, akik olyan elviteles csészét kínálnak, ami a kávéipar egyik eddig hulladékként kezelt alapanyagából készült, emellett igazán esztétikus és a legfontosabb, hogy újrahasznosítható.

A HuskeeCup története

A kávéfeldolgozás során a gyümölcsöt különböző eljárásokkal megtisztítják, hogy csak az értékes mag maradjon. Sok esetben a gyümölcshúst is felhasználják, ez megszárítva ugyanúgy alkalmas koffeintartalmú ital készítésére. A köztes, belső héj viszont minden szüret végén hegyekben áll a feldolgozókban – ez a husk, innen indul a történet. Az alapötlet az volt, hogy ezt a természetes anyagot felhasználva készítsenek egy többször felhasználható csészét.

Az alap tervezése 2017-ben indult, majd közösségi finanszírozás eredményeként még abban az évben elindulhatott a gyártás, aminek végén elsőként Ausztráliában kezdhették használni a kávézók és a vendégek a HuskeeCupot. A gondos tervezés során igyekeztek a fogyasztók és a kávézók szempontjait egyaránt szem előtt tartani, ezért figyeltek például arra, hogy a csésze tartsa a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően ne égesse meg a kezet. Tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, mindezek mellett még jól is néz ki, az Australian Good Design Award díja ezt bizonyítja.

Ausztráliában bevezették a csererendszert: az ember egyszerűen leadja rendeléskor az akár elmosatlan csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét.

A budapesti Bloom Coffee tulajdonosát, Miklosik István elmondta, hogy „Elsődleges szempont volt a választásnál az, hogy fenntartható a termék. Mindemellett az is fontos, hogy jól nézzen ki, hiszen akkor válhat igazán sikeressé, ha szeretik a vendégek a csészéket. A legjobbkor vettük fel a kapcsolatot az ausztrálokkal, épp most tervezik az európai csererendszer-hálózat kiépítését.

Megkerestünk több budapesti specialty kávézót, akikkel hasonló minőségi elvek mentén dolgozunk, és mindenhonnan pozitív fogadtatást kaptunk. Első körben 11-en vállalták, hogy csatlakoznak, és cserélik a csészéket, ezzel egy helyi rendszert alkotva. Ha valaki megvásárol egy HuskeeCupot, akkor 11 budapesti kávézóban tudja majd használni a csészéjét, ezzel akár évi több száz papírpohárral kevesebb hulladékot termel egy-egy ember, ami már nem is tűnik olyan apró lépésnek.”

A 11 kávézó, ahol mostantól fenntarthatóbban kávézhatunk: Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake, Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai