Fesztivál a mangalicatenyésztés szellemi központjában

A magyar mangalicatenyésztés szellemi központjának nevezte Debrecent a város polgármestere, Papp László szombaton, a hetedik alkalommal megrendezett mangalica fesztivál megnyitóján - írja az MTI

A polgármester felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt a debreceni Tóth Péter tenyésztő társaival összegyűjtötte a még fellelhető mangalicákat az országban. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke negyedszázada Debrecenből irányítja a szervezetet, s munkájuk eredményeként ma már ezer mangalicát értékesítenek évente - tette hozzá.

A polgármester a megnyitón emlékezetett arra, hogy a tavaly hungarikummá választott debreceni páros kolbász két fajtájának is mangalica az alapanyaga. Debrecen elkötelezett a kiváló minőségű termék mellett, ezért tavaly megalkották a páros kolbász kódexet, s mindent megtesznek azért, hogy a debreceni páros nemzetközileg is elismert minőségi termék legyen - mondta Papp László.

Tóth Péter hozzátette: azon dolgoznak, hogy a mangalica elfoglalja méltó helyét a világ gasztronómiai kultúrájában. A szakember elmondta, hogy 248 mangalica-tenyészet van az országban, a regisztrált tenyészkocák száma 9600. A tenyésztők zöme családi gazdaság, átlagosan 40 kocát tartanak, de van mintegy 150 tenyésztő, aki 10-20 közötti kocaállománnyal kiegészítő tevékenységként foglalkozik.

Tóth Péter közlése szerint mintegy 50-re tehető a közepes, integrátori szerepet is betöltő farmergazdaságok száma, és 4-5 olyan nagyüzemi gazdaság van, ahol 300-600 közötti kocaszámmal főként exportra termelnek. Az értékesítésre kerülő évi 70 ezer mangalicából - amely a teljes magyar sertésállomány két százaléka - 40 ezer "háztól megy el", de a nagyobb családi gazdaságok feldolgozva adják el az állatokat. A legnagyobb üzemek kizárólag exportra termelnek, és Németországtól Japánon át az Amerikai Egyesült Államokig a világ szinte minden tájára szállítanak - ismertette az egyesület elnöke.

Tóth Péter is emlékeztetett arra: a magyar mangalicaprogram 25 éves. Egy Debrecen-környéki tanyán 1991 tavaszán kezdték el begyűjteni az utolsó mangalica példányokat, hogy megmentsék ezt a 170 éves magyar fajtát. A hétvégi debreceni mangalicafesztiválon tenyésztők kínálják az általuk készített finomságokat, de mangalicából készült készételeket is kóstolhatnak az érdeklődők.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.