hirdetés

Fiatal séfek 2020-ról: feledhetetlen egy év volt!

Itt a S.Pellegrino Young Chef Academy 2020-ról szóló jelentése.

hirdetés

A riport célja, hogy átfogó képet nyújtson a programban résztvevő 18 és 34 év közötti fiatal séfek munkakörülményeivel és jövőbeli kilátásaival kapcsolatos vélekedéseiről. Noha a világjárvány súlyosan érintette a 35 év alatti séfeket, mégis pozitívan tekintenek az iparág jövőjére, bár belátják, hogy az elkövetkező kihívásokhoz új készségeket kell fejleszteniük.

Az ismert vezető séfek értékes meglátásaival kiegészített jelentés hangot ad a világ különböző pontjairól származó fiatal séfeknek, részletesen bemutatja jelenlegi szakmai státuszukat, elvárásaikat és oktatási igényeiket. A jelentés legfontosabb eredményei a következők:

Aktuális munkakörülmények

2020 példátlan és zaklatott év volt az egész iparág számára: a szektorban dolgozók alig több mint 30 százaléka kapta korábbi fizetését változatlanul, 22 százalékuk - főként a válság következtében - munkanélkülivé vált. A fiatal, jövedelemmel még rendelkező séfek több mint háromnegyede tart attól, hogy elveszíti a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Azonban az új generáció a bizonytalan időkben is optimista és ellenálló maradt: a munkanélküli vagy csökkentett bérrel foglalkoztatott séfek 56 százaléka bízik abban, hogy hamarosan új munkát talál. A válaszadók több mint 70 százaléka a következő években is az iparágban szeretne dolgozni, közel 60 százalékuk pedig reménykedik abban, hogy a jövőben éttermet nyithat.

Alacsony a képzési hajlandóság

Bár a jövőben rejlő kihívásokra a legtöbbek szerint a folyamatos tanulás a válasz, és a fiatal séfek 64 százaléka gondolja, hogy fejlesztenie kell készségeit, a válaszadók 54 százaléka mégis csak ritkán vagy egyáltalán nem képezi magát. Ennek többnyire anyagi okai vannak: a megkérdezettek 67 százaléka számára egy képzés kiválasztásakor az ár a legfontosabb tényező. A legtöbb séf az éttermi pénzügyek, az üzleti menedzsment és a marketing-kommunikáció területén szeretne fejlődni, míg három legfőbb erősségükként a csapatvezetési készségeket, a hulladékkezelést és az új főzési technikák ismeretét jelölték meg.

Mit vár az idei évtől és a továbbiaktól?

A megkérdezett séfek szerint az iparág fordulóponthoz érkezett, és egy séf szerepét számos új tényező befolyásolja majd. A válaszadók 47 százaléka nem a világjárványt tekinti a változás fő mozgatórugójának, a legtöbben (52 százalék) inkább a környezettudatosság növekedését és a gasztronómia fenntartható működése iránti igényt teszik első helyre. A séfek 45 százaléka szerint a második legfontosabb tényező az egyre felkészültebb és igényesebb fogyasztói kör. A járvány utáni világban a megkérdezettek 23 százaléka az éttermek üzleti modelljében, 21 százaléka a képzési lehetőségekben, 19 százaléka pedig a munkanélküli juttatásokban szeretne fejlődést tapasztalni.

A teljes kutatás és annak módszertana részletesen megtalálható: ITT 

 

(forrás: Flow pr)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol, hogy lehetne Budapest turizmusát fellendíteni?

Partnerünk