Filmet rendeztek a tokaji aszúról

A tokaji aszú készítésének szépségeit és nehézségeit mutatja be a borvidék három emblematikus borászán keresztül Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmje, melynek premierjét szombaton a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? - teszi fel a kérdést a film. A filmben megszólalók a Tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai: Szepsy István, a mádi Szepsy Pincészet alapítója, Bacsó András, a tolcsvai Tokaj Oremus igazgatója, valamint Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.

"A Folyékony arany ötlete Ditz Edittől, a film kreatív producerétől származik, ő kezdte el forgatókönyvet fejleszteni, így Almási Tamás rendezőt mi már egy kidolgozott koncepcióval kerestük meg" - idézte fel az MTI-nek Ugrin Julianna, a film producere. Almási Tamás hozzátette: először hezitált azon, hogy elvállalja-e a felkérést, hiszen a Folyékony arany egy olyan gazdag témát vizsgál, amelyet szinte lehetetlenség egy filmbe belesűríteni.

 

"A tokaji aszú benne van a Himnuszban, hungarikum, mindenkinek van róla egy képe. De ha az ember nem akar udvari fényképész lenni, és tényleg emberi történetekre kíváncsi, akkor lesz-e tényleg elég alkalmas borász ennek a kifejezésére, és ha igen, hogyan működnek együtt?" - emlékezett kezdeti kétségeire a rendező. Hosszas folyamat volt a filmben szereplő borászok kiválasztása, sokukkal készültek kisinterjúk kamera előtt az előkészítési fázisban. A történetből Szepsy Istvánt nem lehetett kihagyni, hiába készült róla nemrég egy portréfilm - mondták el az alkotók. Bacsó András személye Tokaj-Hegyalján szintén fontos, a rendszerváltás óta nagyon sokat tett Tokajért. Ráadásul más felállásban vezet borászatot, mint a Szepsy-család - az Oremus a spanyol Vega Sicilia tokaji birtoka -, úgyhogy ez újabb színt hozott a filmbe - tette hozzá Ugrin Julianna. Mint hozzátette, Alkonyi László pedig egyrészt nagyszerűen fogalmazza meg a Tokajról szóló gondolatait, másfelől ő egy olyan ember, aki "kívülről", azaz nem borászként, hanem újságíróként szeretett bele a történetbe.

Almási Tamás elmondása szerint az aszúsodás folyamata volt az a drámaiság, amelyre a Tokaj-filmet építették: megjön-e a várva várt eső, leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap, nem pusztítják-e el a szépen aszúsodó szőlőt a seregélyek? Hiába adja a legjobb szakember is a szaktudását, szenvedélyét, hitét, óriási rizikót vállal, mert az aszúsodási időszak 3-9 hete már nem elsősorban tőle függ, hanem az időjárástól - beszélt a film által testközelből bemutatott folyamatról a rendező. Mint hozzáfűzte: a termelő szaktudása, megszállottsága intuícióval is kell párosuljon, mert az aszúkészítéssel kockáztat a borász: ha korábban leszedi a szőlőt, akkor abból száraz bort, ha kicsit később, akkor kései szüretelésű édeset vagy szamorodnit tud készíteni, de ha a tőkén hagyja aszúsodni, akkor lehet, hogy a végén az időjárás szeszélye miatt esetleg semmit nem tud ott szüretelni. Ugrin Julianna elmondása szerint ezt a folyamatot a film készítői számára is kihívás volt rögzíteni.

A munka 2014-ben már elkezdődött, de néhány pótforgatásra még tavaly ősszel is sor került, a Folyékony arany tehát egészen hosszú időszakot ölel fel. Ezek azonban éppen olyan évjáratok voltak, amelyekben nem nagyon lehetett aszút készíteni, de ilyen az aszú: komoly áldozatokat kell hozni, rengeteget költeni, és lehet, hogy végül mégsem készül semennyi az adott évben - jegyezte meg a producer. Hangsúlyozta azonban: mégis fontos volt, hogy a film ne egy kudarctörténet legyen. Ezt segíti a pozitív lezárás, és fontos szerepe van a Nagy Tokaji Borárverésről szóló jelenetnek is: ott is kiderül, hogy micsoda érték készül Tokajban, hiszen a néző végigizgulhatja az aukció legizgalmasabb részét, amikor Szepsy István 6 puttonyos, 2011-es tokaji aszújának egy hordója végül 12 millió forintért kel el - mondta el Ugrin Julianna.

A Folyékony arany szeptember 19-től kerül a mozikba.

Forrás: MTI


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?