Fizetésképtelenséget jelentett a Vapiano

Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd elkerülését. A Vapiano Magyarország tájékoztatása szerint a magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése.

A világszerte több mint 230 éttermet üzemeltető Vapiano SE közleménye szerint a járvány miatt drámai mértékben csökkent a bevétel és csaknem az egész lánc működését fel kellett függeszteni, miközben egy sor költség, köztük az alkalmazottak bére és az üzlethelyiségek bérleti díja változatlan. Így péntekre beállt a fizetésképtelenség. A csőd elkerüléséhez támogatást kérnek több európai kormánytól. Ha még időben és megfelelő mennyiségben sikerül biztosítani állami pénzügyi forrásokat, véglegesíteni lehet egy finanszírozási tervet, amelyet még a járvány előtt dolgoztak ki a társaság meghatározó részvényeseivel és a hitelező bankjaival. Ellenkező esetben, legkésőbb három hét múlva a Vapiano SE a csődeljárás megindítására kényszerül, és szükség esetén egyes leányvállalatai esetében is ezt kell tennie - áll a közleményben.

A Vapiano SE a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első félévében 196,6 millió euró (68,8 milliárd forint) bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el. A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel. Több üzleti modellt alkalmaztak, az éttermek egy részét a német vállalat üzemeltette, egy másik részét partnerekkel együtt üzemeltették, és franchise rendszerben is nyitottak Vapianókat. Német lapok korábbi beszámolói szerint a problémák már 2015-ben elkezdődtek, hiszen szinte havi rendszerességgel jelentek meg a céget rossz színben feltüntető hírek az alkalmazottak túlóraterheléséről, a munkaidő-nyilvántartás manipulálásáról, a gyakori vezetőcserékről, a silány élelmiszer alapanyagokról. A pénzügyi helyzet romlását azonban főleg az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a tőzsdére vitelt követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés. Vapiano márkanévvel öt étterem működik Magyarországon, négy a fővárosban, egy pedig Győrben. A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése - közölte az MTI-vel pénteken a Vapiano Magyarország.

A Vapiano Magyarország a fizetésképtelenséget bejelentő német Vapiano SE vállalattól mind tulajdonosi szerkezetében, mind gazdaságilag független franchise vállalkozás, nem leányvállalata vagy vegyesvállalata a német cégnek - jelezték. A Vapiano Magyarország független befektetők vállalatcsoportja, amely a Vapiano márkajogok kapcsán a jogtulajdonos Vapiano International Franchising GmbH-hoz tartozik, Magyarországon kizárólagos joggal üzemelteti a franchise éttermeket. A társaság közleményében hangsúlyozta, a koronavírus sújtotta vendéglátási szektor szereplőjeként igyekeznek kollégáik munkahelyeit megtartani, gondoskodni róluk, vendégeiket pedig kiszolgálni, amíg a szabályok és a körülmények lehetővé teszik. A Vapiano éttermek Magyarországon továbbra is üzemelnek, mind az öt étterem 15 óráig fogadja a vendégeket, és egész nap működik a házhozszállítás és az éttermi átvétel. 

Forrás: MTI


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?