Furmintok sikere a Bormustrán

(MTI) - A furmintok nagy sikerét hozta a XIV. Pannon Bormustra, az egyik legnagyobb presztízsű hazai borverseny szombati budapesti eredményhirdetésén, ahol sok szekszárdi és villányi tétel is bekerült a csúcsborok közé.

Az idei bormustrán 100 borászat összesen 260 borral mérette meg magát a Tim Atkin MW (Master of Wine) angol borszakíró, az Stephen Tanzer, az International Wine Cellar főszerkesztője, Tomasz Prange-Barczynski, a lengyel boros szcéna ismert televíziós és rádiós személyisége, Isa Bal MS (Master Sommelier), Heston Blumenthal éttermének fősommelier-je, Andreas Larsson svéd sommelier világbajnok, Christian Aaro, a Dán Sommelier Szövetség elnöke, valamint Mészáros Gabriella, Csizmadia-Honigh Péter és Kató András, nemzetközi borakadémikusok alkotta zsűri előtt.
Az MTI által megkérdezett Tomasz Prange-Barczynski és Csizmadia-Honigh Péter egyaránt elmondták: kedvező tapasztalatokat szereztek az idei mustrán. Egyre szebb a hordóhasználat, egyre kevesebb vörösbornál probléma, hogy a fa elnyomná a gyümölcsöt - emelte ki a Londonban élő magyar szakember.
Lengyelország vezető bormagazinja, a Wino alapító főszerkesztője annak a fontosságára mutatott rá, hogy a magyar termelők ne máshol bevált mintákat másoljanak, hanem találják meg saját útjukat, ebben véleménye szerint nagy szerepet játszhatnak az olyan kiváló helyi fajták, mint a furmint.
A versenyen legmagasabb pontszámot elért bor Champion-díját ebben az évben a Szarka Pince 2009-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja nyerte el.
A Legjobb vétel címmel a bírálók a Tokaj Kereskedőház 2011-es Grand Selection Tokaji Késői Aranyát, a Csobánci Bormanufaktúra 2011-es Sillerét, a villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es Macska portugieserét, a töki Nyakas Pince 2012-es Aligvárom házasítását, valamint a Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet 2012-es Badacsonyi Pinot Gris Friss borát jutalmazták.
A fehér csúcsborok listáján idén a tokaji Barta Pince 2011-es Furmintja, a Balassa Bor 2011-es Mézes-mály Tokaji Furmintja és szintén 2011-es Nyulászó Tokaji Furmintja, a badacsonyi Villa Sandahl 2011-es Cappuccino Oil rajnai rizlingje és az ugyanebből az évjáratból származó Magic Rain rajnai rizlingje, Kolonics Károly 2009-es Somlói Olaszrizlingje, a Tokaj Oremus 2011-es Mandolás Furmintja, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2012-es Pannonhalmi Olaszrizlingje és 2011-es Pannonhalmi Prior rajnai rizlingje, a Somlói Apátsági Pince 2011-es Furmintja, a tokaji Demeter Zoltán 2011-es Kakas furmintja, a Sauska Tokaj 2011-es Birsalmás Furmintja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2009-es Tokaji Lőcse Furmintja, az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok 2008-as Badacsonyi Rajnai Rizlingje, valamint a muzslai (Szlovákia) Bott Frigyes 2012-es Zöld Veltelinije szerepel.
A vörös csúcsborok közé a szekszárdi Heimann Családi Birtok 2009-es Barbár Cuvée-je és 2011-es Szekszárdi Bikavérje, a St. Andrea Szőlőbirtok 2009-es Merengő Egri Bikavér Superiorja, a szekszárdi Fritz Pincészet 2009-es Medicina Cuvée-je és szintén 2009-es Cabernet Sauvignonja, valamint Merlot-ja, a szekszárdi Takler Pincészet 2008-es Bikavér Reserve-je, 2007-es Regnum Cuvée-je, valamint 2009-es Szenta-völgyi Kékfrankosa, a villányi Heumann Pincészet 2009-es Cabernet Franc-ja, a Sauska 2011-es Villányi Kékfrankosa, a Jásdi Pince 2009-es Ranolder vörös cabernet franc-ja, a villányi Günzer Tamás Pincészet 2009-es Mátyás Cuvée-je, a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok 2009-es Farkastanya cabernet franc-ja, valamint a szekszárdi Vesztergombi Pince 2011-es Turul cuvée-je került be.
A 2013-as Pannon Bormustra édes csúcsborai a Szarka Pince 2009-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tokaj Nobilis 2008-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a tokaji Holdvölgy Pincészet Culture 2007-ese, a Tokaj Kereskedőház 2003-as Premium Selection Tokaji Aszúeszenciája, a Dobogó Pincészet 2007-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet 2008-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tokaj Oremus 2007-es 3 puttonyos Aszúja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2007-es 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Kikelet pince 2008-as Lónyai dűlő édes Tokaji Szamorodnija, a Babits Pincészet 2006-os 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es késői szüretelésű Tokaji 3909-ese, Bott Frigyes 2011-es Vinculum házasítása, keszthelyi Bezerics Borház 2011-es késői szüretelésű Cserszegi fűszerese, a Pelle Pince 2011-es Zsófia Cuvée-je, valamint a Barta Pince 2010-es késői szüretelésű Furmintja lettek.
A legjobb Kárpát-medencei fajtából készült száraz fehér borért járó Figula Mihály-emlékdíj idén a Barta Pince 2011-es Furmintjának jutott, míg a legjobb bikavérnek odaítélt Gál Tibor-emlékdíjjal a Heimann Családi Birtok 2011-es Szekszárdi Bikavérét jutalmazta a zsűri.
A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a Pannon Bormustra névre keresztelt borversenyt azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson a kiemelkedő minőségű magyar borok nemzetközi színvonalú megméretésére. A rendezvény szervezését 2011-ben vette át a Sziget Szervezőiroda a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából.

Forrás: MTI


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.